NRK Meny
Normal

Kjent geriljaleder bak togangrep

Russlands mest ettersøkte geriljaleder står trolig i spissen for terroristene som har tatt på seg skylden for bombeangrepet mot hurtigtoget mellom Moskva og St. Petersburg sist fredag.

Dokka Umarov

Dokka Umarov, den tsjetsjensek geriljalederen som trolig sto bak angrepet på toget mellom Moskva og St. Petersburg.

Foto: Scanpix/AP

- Angrepet ble gjennomført etter ordre fra emiren av Det kaukasiske emirat, Dokka Umarov, heter det i et innlegg på nettstedet KavkazCenter.com som tsjetsjenske opprørere ofte bruker.

26 mennesker ble drept da bomben ved jernbaneskinnene eksploderte og toget sporet av.

Les: Mange døde i russisk togulykke

Les: Islamister hevder å stå bak russisk togbombe

Løsrivelse

Umarov leder geriljakrigere som vil løsrive det hovedsaklig muslimske Nord-Kaukasus fra russisk styre. Russiske styrker har jaktet på ham i flere år, men uten å lykkes foreløpig.

I meldingen på nettstedet heter det at angrepet på toget var en del av sabotasjekampanjen mot strategiske og økonomiske mål.

Les: Etterlyser lubben mann i 40-årene

Les: - Som å sprenge Bergenstoget

- Sabotasjehandlingene vil fortsette så lenge de som okkuperer Kaukasus ikke slutter å drepe vanlige muslimer, heter det i meldingen.

Dokka Umarov var president for den tsjetsjenske republikken Ichkeria i 2006 og 2007, en betegnelse opprørerne bruker om et selvstendig Tsjetsjenia. Etterpå ble han selvutnevnt emir, ifølge nettleksikonet Wikipedia .

Lang erfaring

Umarov har lang erfaring som geriljakriger, og overtok presidenttittelen etter den tsjetsjenske opprørslederen Abdul-Khalim Sadulayev som ble drept i kamp med russiske styrker i 2006.

Umarov er 45 år gammel. Han ble født i en tsjetsjensk landsby og fikk sin ingeniørutdannelse i den tsjetsjenske hovedstaden Grozny.

Umarov deltok i begge de tsjetsjenske krigene mot russiske styrker, og ble såret flere ganger. Han har tydlige arr flere steder på kroppen, dessuten halter han, ifølge en reporter i Radio Free Europe som intervjuet Umarov i 2005.

Etter den første krigen i Tsjetsjenia ble Umarov utnevnt til leder for det det tsjetsjenske sikkerhetsrådet. Da grep han inn, og fikk stanset kamper mellom moderate og ytterliggående islamister i byen Gudermes.

Skiftet side

Fire av de 14 vognene i luksustoget fra Nevskij Express skal ha havnet utenfor skinnegangen. Det var

Nevskij Express etter avsporingen mellom Moskva og St. Petersburg

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Scanpix/AFP

I 1999 hadde han imidlertid skiftet side. Som geriljakriger ble han alvorlig såret, og fikk sykehusbehandling i et tredjeland.

Etterpå fortsatte Umarovs geriljavirksomhet i Georgia før han kom tilbake til Tsjetsjenia i 2002.

Umarov leder mindre geriljagrupper i felt, vanligvis 10 - 12 mann som stort sett opererer i de tsjetsjenske fjellene. Krigerne gjennomfører aksjoner også andre steder, dersom dagens melding fra gruppen er riktig.

Han skal være flink til å knytte til seg dyktige geriljakrigere som får ansvaret for å gjennomføre terroraksjoner.

Ifølge den tsjetsjenske peridenten Ramzan Kadyrov ble Umarov alvorlig såret i kamp i juni. De første meldingene gikk ut på at han ble drept, men de ble trukket tilbake igjen.

Flere aksjoner

Umarovs styrker påtok seg også skylden for et angrep på et damanlegg i Sibir i august i år. Da demningen brast, omkom 75 mennesker. Russiske myndigheter avviste påstanden fra opprørerne, og hevdet demningen brast på grunn av en ulykke.

Russiske myndigheter har ikke kommentert Umarovs påstand om at soldatene hans sto bak angrepet på toget mellom Moskva og St. Petersburg.

Umarov hevdet også at hans folk sto bak drapsforsøket på Inugsjetias president Yunus-Bek Yekurov i juni i år. Presidenten overlevde.

Se video:

Video nsps_upload_2009_11_28_10_56_26_78.jpg

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt