Hopp til innhold

– Kinesisk biskop bortført av myndighetene

Det er krise i forholdet mellom Vatikanet og Kina etter at en biskop i Shanghai havnet på kant med myndighetene.

Katolsk kirke

Ifølge flere internasjonale medier holdes den savnede biskopen skjult av de katolske kirkemyndighetene her i Sheshan-kirken i utkanten av Shanghai.

Foto: ALY SONG / Reuters

En katolsk biskop i Kina har forsvunnet etter at han sa opp stillingen, angivelig i protest mot myndighetene.

Det var under sin egen innvielsesmesse søndag at visebiskop Ma Daqin i Shanghai fortalte at han allikevel ikke ønsker å inneha stillingen.

I stedet annonserte Ma at han fratrer alle sine verv i den myndighetskontrollerte kinesiske fløyen av den katolske kirken.

Oppsigelsen blir tolket som en protest mot Kinas jernhånd rundt de religiøse samfunnene, og skal ha sendt sjokkbølger oppover i systemet som overvåker den religiøse aktiviteten i landet.

I forsamlingen i kirken ble imidlertid oppsigelsestalen, som nå er lagt ut på Youtube, mottatt med kraftig applaus.

– Holdes mot sin vilje

Etter gudstjenesten har det vært stille fra biskop Ma, og tirsdag begynte det å lekke meldinger om at myndighetene holder ham skjult.

Ifølge CNN skal prester og nonner i Shanghai ha mottatt tekstmeldinger fra en avsender som hevder å være biskopen. I meldingene står det at Ma er «mentalt og fysisk utmattet» og at han trenger en pause for å trekke seg tilbake.

Biskopens tilhengere hevder imidlertid at han blir holdt skjult mot sin vilje.

Demonstrasjoner i Hong Kong

Katolikker i Hong Kong krevde onsdag at biskopen settes fri. De kjemper også for større religionsfrihet i Kina.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Onsdag samlet en gruppe katolikker seg i protest utenfor sentralmyndighetenes hovedkvarter i Hong Kong.

– Vi er svært sinte, og vi krever at de kinesiske myndighetene slipper Ma Daqin fri umiddelbart. Vi krever også at de respekterer hans ønske om å ikke være del av kirken, sier en av demonstrantene, Patrick Poon, til nyhetsbyrået AFP.

Kjemper om kontrollen

Paven i Vatikanet

Myndighetene anerkjenner ikke paven som øverste leder for den katolske kirke i Kina.

Foto: Reuters

Forholdet mellom Vatikanet og kinesiske myndigheter har lenge vært svært dårlig, men eksperter sier til CNN at bråket den siste uken er spesielt urovekkende.

Spenningene skyldes en årelang dragkamp om kontrollen over de formelle organene til Kinas drøyt ti millioner katolikker.

Kinesiske myndigheter nekter på den ene siden å anerkjenne paven som øverste leder for trossamfunnet. På den andre siden nekter Vatikanet å anerkjenne biskoper som blir valgt ut av kinesiske myndigheter.

Bannlyste prest

Senest tirsdag denne uken rykket Vatikanet ut og bannlyste en katolsk prest i Harbin i nordøst-Kina. Begrunnelsen var at presten var blitt ordinert av myndighetene, uten pavens velsignelse.

Også flere ganger tidligere har Vatikanet bannlyst kinesiske biskoper.

Den eneste lovlige katolske organisasjonen i Kina er «Den kinesiske patriotiske katolske forening», og det var denne foreningen den nå forsvunne biskop Ma forlot i protest.

Ettersom Vatikanet har begrenset makt over foreningen, er mange kinesiske katolikker også aktive i ulovlige undergrunnsmenigheter som er lojale mot paven.

SISTE NYTT

Siste nytt