NRK Meny
Normal

Kina biter ikke på Støres budskap om forsoning

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjorde i forrige uke et diplomatisk framstøt overfor Kina i et forsøk på å tine opp isfronten, men forsoningsframstøtet blir avvist.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre har fortsatt problemer med å strekke ut til kineserne.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Anders Magnus

I en kronikk og i et intervju med Dagens Næringsliv kom Støre med et bredt anlagt utspill for å forsøke å gjenopprette et mer normalt forhold til Kina.

Etter at den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i fjor, har forholdet mellom Norge og Kina vært iskaldt. Tildelingen skapte sterke reaksjoner i Kina og all politisk kontakt ble brutt.

I en e-post til Dagens Næringsliv gjentar den kinesiske ambassaden budskapet om at den norske regjeringen støtter fjorårets utdeling av Nobels fredspris til «en kinesisk kriminell som soner fengselsstraff i Kina».

Ifølge Kina viser dette en forakt for domstolenes uavhengighet og er en innblanding i Kinas interne anliggender.

– Vi noterer oss den kinesiske reaksjonen og tar den til etterretning. Norge mener det er i begge lands interesse å gjenopprette normale forbindelser, og dette vil Norge fortsette arbeidet med, skriver kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen i Utenriksdepartementet i en e-post til avisa.

Invitert til seremoni

I morgen er Norges ambassadør i Beijing invitert til en seremoni for å feire at det norske rederiet Nor-Lines har bestilt to gassdrevne skip ved det kinesiske Tsuji-verftet.

Til slike arrangement ønsker de ham velkommen, men ambassadøren har ikke blitt invitert til noe møte med kinesiske politikere eller embetsmenn siden tildelingen av fredsprisen.

Støre fikk kritikk

Thorbjørn Jagland og Liu Xiaobo

Forholdet mellom norske og kinesiske myndigheter har vært spent etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i fjor.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

I forrige uke skrev utenriksminister Jonas Gahr Støre i Dagens Næringsliv at han tar på alvor Kinas reaksjoner på fjorårets Nobelpris. Det utsagnet ble kritisert av utenrikskomiteen leder Ine Eriksen Søreide som et forsøk på å unnskylde fredsprisen.

Men Kinas myndigheter har raskt og kontant avvist Støres fredsframstøt. De sier i dag at norske myndigheter må komme med «substansielle bidrag» før forholdet mellom våre land kan gjenopprettes. Tidligere har de forklart at de krever intet mindre enn en klar unnskyldning fra den norske regjeringen for at Nobelprisen gikk til Liu Xiaobo, som de kaller en kriminell.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt