Kim Jong-un åpnet sjelden partikongress

For første gang på 36 år avholder kommunistpartiet i Nord-Korea partikongress. Landets omstridte leder Kim Jong-un gikk på talerstolen og skrøt av landets atomprogram.

Fredag startet Nord-Koreas største politiske samling på flere tiår. Trolig vil Kim Jong-un bruke partikongressen i kommunistpartiet til å befeste sin posisjon som landets suverene leder.

SE VIDEO: Det var taktfast applaus og nasjonalromantiske bilder da Kim Jong-un åpnet partikongressen i Nord-Korea fredag.

Det er ikke så ofte verden utenfor får høre Kim Jong-un tale, men i dag stod han på podiet da han åpnet kongressen for kommunistpartiet.

Kim åpnet med å berømme landets «historiske» prøvespreninging i januar.

– Dette året som kongressen avholdes har vårt militære gjennomført den første vellykkede prøvesprenging av en hydrogenbombe. Det er en historisk milepæl i vårt folks 5000 år lange historie, sa Kim.

Internasjonale eksperter har derimot stilt seg sterkt tvilende til at det dreide seg om en hydrogenbombe.

Media invitert

Partikongress er en sjelden affære i kommuniststaten, og årets er den sjuende i rekken.

Forrige gang partiet samlet seg var i 1980 under da Kims bestefar Kim Il-sung overlot makten til sønnen Kim Jong-il.

Det er ventet at Kim vil bruke kongressen til å ytterligere befeste sin makt. TV-bilder viser hvordan delegatene i salen klapper entusiastisk for den 33 år gamle statslederen-

Internasjonal presse er invitert til å overvære partikongressen i hovedstaden Pyongyang.

– Føler seg trygg

Forsker Geir Helgesen ved Nordisk institutt for Asia-studier i København mener Kim nå føler seg såpass trygg i sin rolle at han kan kalle inn til partikongress.

– Det går bestandig lang tid fra et lederskifte til den nye lederen føler seg sikker i posisjonen. Han har konsolidert seg i systemet og blitt kvitt de verste konkurrentene. Han har etablert sin maktbase i partiet. Nå vil han samle troppene, sa Helgesen til NTB tidligere denne uken.

Partikongressen i 1980 ble holdt for å utnevne Kims far Kim Jong-il til etterfølger etter sin far, landets grunnlegger Kim Il-sung. Kim-dynastiet har regjert i Nord-Korea siden 1948.

SISTE NYTT

Siste nytt