NRK Meny
Normal

Kerry: Sterke bevis for at Syria har brukt kjemiske våpen

Etter at Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan gikk hardt ut og beskyldte regimet i Syria for å bruke kjemiske våpen samtidig som han ba USA ta affære, går nå amerikanernes utenriksminister John Kerry ut og sier at bevisene er «sterke» for Erdogans påstander.

USAs utenriksminister John Kerry

et er «sterke bevis» for at Syria regime med president Bashar al-Assad i spissen har brukt kjemiske våpen mot opprørerne, sier USAs utenriksminister John Kerry.

Foto: POOL / Reuters

Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan hevder Assad for lengst har begynt å bruke kjemiske våpen.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– Denne kampen handler om de fryktelige valgene Assads regime har gjort, styrt av dets villighet til å drepe hvor som helst. Og bruke gass, noe vi mener det er sterke bevis for, sa Kerry på en videonettprat på Google fredag.

Press fra Tyrkia

Torsdag gikk Tayyip Erdogan ut i et intervju med den amerikanske TV-kanalen NBC og sa at Assads regime for lengst har begynt med kjemisk krigføring

– Det er klart at regimet har brukt kjemiske våpen og raketter. De har brukt om lag 200 raketter, etter det vi erfarer, sa Erdogan.

Den tyrkiske statsministeren sa også at det er stor sannsynlighet for at det er regjeringsstyrkene, og ikke opprørerne som har brukt kjemiske våpen i borgerkrigen som startet 15. mars 2011.

– En ser at dødsfall er forårsaket av disse rakettene. En ser også alvorlige brannskader og kjemiske reaksjoner på folk, sier Erdogan på spørsmål om hvilke bevis Tyrkia har for dette.

– Vi har fått pasienter på sykehusene våre som har blitt såret av slike kjemiske våpen, og en kan se hvem som har blitt rammet av dem, fortsatte han.

Tatt blodprøver av skadde syrere

Deretter ba han USA om å ta et større ansvar i Syria.

– Syrias regjering har krysset «den røde linjen» president Obama har satt. Vi vil at USA skal ta mer ansvar og handle. Nøyaktig hva som kan gjøres skal vi snakke om snart, sa Erdogan.

Ahmet Davutoglu

Tyrkernes utenriksminister Ahmet Davutoglu sier de har tatt blodprøver av sårede syrere, og kar klare indikasjoner på at de ble skadet av kjemiske våpen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Den tyrkiske statsministeren skal ha møter med Obama den 16 mai.

Fredag snakket også Erdogans utenriksminister, Ahmet Davutoglu, nærmere om hva slag bevis Tyrkia har for kjemisk krigføring i det krigsherjede nabolandet.

– Vi har tatt blodprøver av de skadde syrerne som har krysset grensen til Tyrkia og søkt medisinsk hjelp. Vi har klare indikasjoner på bruk av kjemiske våpen, og skal fortsette med testene for å bli helt sikre. Alle resultater kommer vi til å dele med FN, sa Davutoglu fra Jordan, hvor han var i møter med landets utenriksminister, Nasser Judeh, for å diskutere den blodige konflikten i deres naboland.

Dementi

Syrias regjering og opprørerne har lenge anklaget hverandre for å ha brukt kjemiske våpen, og mandag kveld kom FN med et lite dementi.

– Den uavhengige FN-kommisjonen som gransker borgerkrigen i Syria vil understreke at de ennå ikke har trukket noen endelig konklusjon om det er brukt kjemiske våpen av noen av partene i Syria, heter det i en pressemelding fra kommisjonens leder Paulo Sérgio Pinheiro, og han blir støttet av USA, som heller ikke har noen klare bevis i saken.

– Vi har ingen informasjon som tilsier at de (opprørene journ.anm.) har evnen eller til hensikt å anvende slike våpen, sier en amerikansk tjenestemann.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt