Kan trekke seg etter SMS-skandale

De drøyt 200 tekstmeldingene Finlands utenriksminister Ilkka Kanerva sendte til en glamourmodell kan bli offentliggjort.

Finlands utenriksminister Ilkka Kanerva

Finlands utenriksminister Ilkka Kanerva.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / REUTERS

I Finland har en rett i hovedstaden Helsingfors sagt at det ikke er noe i veien for å offentliggjøre tekstmeldingene som utenriksminister Ilkka Kanerva har sendt til glamormodellen Johanna Tukiainen.

Dermed fortsetter uroen rundt Kanerva, og skandalen kan i siste hånd føre til at han må trekke seg.

13. mars ba utenriksministeren med gråten i halsen det finske folk om unnskyldning for at han hadde feilvurdert situasjonen.

Og igjen var 60 år gamle Kanerva i nyhetsbildet for ting som har lite med politikk å gjøre. Ungkaren har vært koblet til mange kvinner, men kommentatorer mente han hadde gått for langt da han i vinter begynte å kurtisere den 29 år gamle glamourmodellen Johanna Tukiainen.

Over 200 tekstmeldinger

Tekstmeldingene, det skal være mer enn 200 av dem, begynte å tikke inn døgnet rundt fortalte Johanna Tukiainen i et lengre intervju på finsk TV, og det var hele tiden utenriksministeren som tok initiativet, sa hun.

Johanna Tukiainen

Johanna Tukiainen avbildet på nettsiden til Glamour Dolls.

Foto: Glamour Dolls

- Tekstmeldinger er blitt sendt, men ingenting som tyder på dype, mellommenneskelige forbindelser, sa Kanerva på en pressekonferanse i Brussel etter et møte med EUs utenriksministre.

Johanna Tukiainen har i flere år figurert i den finske skandalepressen, som medlem i dansegruppen Glamour Dolls. Gruppen har gjort seg mer bemerket for sine leddkledde kostymer og blonde frisyrer, enn for for sine kunnskaper i dansekunsten. Hun har også vært med i en halvpornografisk versjon av nasjonaleposet Kalevala.

Men i vinter traff Tukiainen utenriksminister Ilkka Kanerva, og ikke lenger begynte tekstmelingene å tikke inn på hennes mobiltelefon.

Eksploderte i mediene

Glamourmodellen har lenge hatt et tett forhold til en journalist i det finske skandale- og kjendisbladet Hymy, og det var til ham hun fortalte om sin kontakt med utenriksministeren. Dermed eksploderte saken i finske medier og Johanna Tukiainen fikk en oppmerksomhet som hun tidligere bare hadde kunne drømme om.

- Jeg vet at Ilkka Kanerva har holdt på på samme måte med andre kvinner, fortalte Tukianen i intervjuet til finsk TV.

Og de siste ukene har saken gjort det omtrent umulig for Ilkka Kanerva å fungere som en normal politiker. I påsken droppet han tanken om å bære et kors i forbindelse med en gudstjeneste i hjembyen Åbo, og etter at en domstol i Helsingfors i går avslo Tukiainens krav om å stoppe offentliggjøringen av tekstmeldingene, er det ingen ting som tyder på at bråket rundt ham kommer til å stoppe.

Trykkes neste uke

Ukebladet Hymy kommer trolig i neste uke til å trykke en del meldingene, for som sjefsredaktør Esko Tulusto sier det, få slutt på ryktene om hva de inneholder.

Til tross for den voldsomme oppmerksomheten som saken har vakt, så har Ilkka Kanerva hatt støtte i sitt eget parti Samlingspartiet, men det spørs hvor lenge Finland kan leve med en utenriksminsiter som i praksis er så lammet som Kanerva er for øyeblikket.

Og dette skjer bare uker etter at en annen rett i Helsingfors avviste statsminister Matti Vanhanens krav om at hans tidligere kjæreste Susan Ruusunen og hennes forlegger burde straffes fordi de hadde offentliggjort intime detaljer fra deres forhold.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt