Hopp til innhold

Jorden bombes av store meteorer

Jorden ser nå ut til å bli truffet av et usedvanlig stort antall steiner fra verdensrommet. I går eksploderte det på himmelen over Finnmark, men det samme skjer over store deler av verden.

Lysglimt filmet fra Kirkenes

Video fra: Alexander Flå Boliden på himmelen over Finnmark er bare en av mange slike ildkuler de siste dagene. Det kan komme flere i dag, for nå når stjerneskuddsvermen Leonidene maksimum.

– Det kan være en asteroide der ute som har delt seg opp, og at det er de små delene fra den som nå treffer jorden, opplyser Morten Bilet i Norsk Meteornettverk.

Tusenvis av rapporter har kommet inn om veldig kraftige hendelser i Norge, Finland, Spania, USA, Tyskland, Argentina og Frankrike de siste dagene.

Det var den samme boliden som var synlig i Finland og Norge. I Finland kom det også rapporter om et kraftig lydsjokk. Et nordlyskamera i Finland fanget opp hendelsen.

– Det kan også være tilfeldig, Jorden blir bombardert regelmessig med såpass store steiner, og da kan hendelsene klumpe seg, opplyser Bilet.

Norsk Meteornettverk analyser nå data fra ildkulen i Finnmark, og prøver å finne ut hvor eventuelle rester kan ha landet på bakken.

Dersom flere har bilder, video, lyd eller visuelle observasjoner av hendelsen i Finnmark, så ønsker de å få det rapportert inn til Norsk Meteornettverk. Da kan de greie å slå fast hvor eventuelle steiner er på bakken.

Bolide over Finnmark

Her er den store ildkulen fotografert fra Alta. Retningen den hadde da den kom inn i atmosfæren, viser at den ikke tilhører stjerneskuddsvermen Leonidene. Rester fra denne ildkulen kan ligge på bakken nå.

Foto: Are Begset Elvestad

Ildkuler oppstår når relativt store legemer treffer den øvre delen av atmosfæren.

International Meteor Organization opplyser nå at de aldri har fått inn så mange rapporter fra en enkelthendelse.

Det er eksplosjonen på himmelen over Tyskland organisasjonen skriver om.

Det er sannsynligvis den som også ble observert fra Den internasjonale romstasjonen.

Laster Twitter-innhold

En annen stor ildkule ble sett i Frankrike. Denne kom inn i atmosfæren rett ved Atlanterhavskysten nord for byen Bordeaux klokken 22:32 norsk tid tirsdag kveld.

Også i USA

En stor ildkule på himmelen over delstaten Arizona i USA har også ført til mange rapporter.

Den lille asteroiden som var opphavet til det kraftige lysblaffet, traff oss klokken 02:49 norsk tid onsdag morgen, og ble fanget opp av en rekke kameraer.

Det har vært to store hendelser i USA de siste dagene. Under to timer før det lyste opp på himmelen i Arizona, var det noe stort som kom inn i atmosfæren over Ohio.

Så store at de eksploderer

Legemene som eksploderer kan være noen hundre kilo tunge. De er så store at de ender ferden med eksplosjoner.

Vanlige stjerneskudd, som bare fører til en lysstripe på himmelen, er omtrent så store som erter eller grusbiter.

Alle slike gjester kommer inn i atmosfæren med astronomisk hastighet.

De små brenner helt opp.

De virkelig store danner et lag av ekstremt varmt plasma foran seg som varmer dem opp helt til de knuses i en eksplosjon.

Det kan føre til at smådeler faller ned på bakken. Slike deler blir kalt meteoritter, og har en verdi for forskere og samlere.

Kanskje fra komet

Jorden har nettopp gått gjennom støvbeltet fra kometen Encke. Dette støvbeltet gir opphav til stjerneskuddsvermen Tauridene. De store steinene som traff jorden over Tyskland og Ohio var sannsynligvis en gang en del av komet Encke.

Men det er mye mer i vente.

Akkurat nå er jorden er nå inne i et bånd av støv og stein som har blitt kastet vekk fra kometen Temple-Tuttle. Det er noe som skjer hvert år, og er opphavet til stjerneskuddsvermen Leonidene.

Det kan derfor være grunn til å ta en ekstra titt opp på himmelen i kveld, for da når svermen sitt maksimum.

Toppunktet er vanligvis i dag, 17. november, men aktiviteten begynner å bli høyere noen dager i forveien.

Hvert 33. år er Leonidene mye kraftigere enn normalt. Det er fordi kometen bruker 33 år på å gå rundt solen. Neste slik toppunkt vil komme i 2028.

SISTE NYTT

Siste nytt