NRK Meny
Normal

Japan kan droppe jagerflykjøp fra USA

Japan truer med å kansellere hele kontrakten om kjøp av F-35-jagerfly fra USA hvis prisen øker eller den nye generasjonen jagerfly blir forsinket. Hvis det skjer, kan flyene bli enda dyrere.

F-35 Lightning II

To F-35 Lightning II, også kjent som Joint Strike Fighter, over California.

Foto: Reuters

Naoki Tanaka

Japans forsvarsminister Naoki Tanaka.

Foto: Toru Hanai / Reuters

– Japan kan komme til å kansellere kjøpet av F-35-fly hvis prisen stiger eller flyene ikke blir levert som avtalt, advarer forsvarsminister Naoki Tanaka, og sår dermed tvil om Japans kampfly-avtale med USA.

I desember avgjorde Japans regjering at den, i likhet med Norge, vil satse på USAs nye generasjon kampfly, Lockheed Martins F-35. Japan har også tidligere advart USA mot å øke prisen, men dette er første gang japanerne antyder at hele kontrakten kan bli kansellert.

– Hvis det viser seg til sommeren at Lockheed ikke kan holde tidsfristene de har satt, kan det gå ut over Japans evne til å forsvare seg, sa forsvarsminister Tanaka til den japanske nasjonalforsamlingen.

Han advarte forsamlingen om at det kunne bli nødvendig å starte en helt ny utvelgelsesprosess.

Alle som har bestilt flyet, frykter at prisen skal gå i været og at flyene skal bli forsinket etter at USAs utenriksdepartement utsatte sitt flykjøp. I februar bekreftet Pentagon planen om å vente med å kjøpe de 179 F-35-fly som det amerikanske forsvaret hadde bestilt og skulle motta de neste fem årene.

Avbestillingen fra USAs forsvar vil øke prisen på de enkeltflyene, det har også ledelsen for flyfabrikken innrømmet.

Med færre fly i bestilling, blir det blant annet vanskeligere for Lockeed-fabrikken å bestille deler i store kvanta.

Japan har avtalt å kjøpe totalt 42 fly. De første fire skal leveres i mars 2017.

Da valget falt på F-35 i desember, ble det sett som en styrking av forsvarssamarbeidet mellom USA og Japan, spesielt fordi kjøpet ble annonsert rett etter Nord-Koreas leder Kim Jong-ils død. Japanerne er også bekymret over Kinas raske forsvarsoppbygging.

Valget i desember var også ansett som en seier for Lockheed Martin – over konkurrentene Boeings F/A-18-fly og et britisk-ledet internasjonalt samarbeidsprosjekt som bygger Eurofighter Typhoon.

I Norge har det vært mye diskusjon og opphetet debatt om det var riktig å velge F-35 Lightning II - før kalt Joint Strike Fighter – framfor det svenske Jas Gripen. Diskusjonen har blant annet gått om støy, operasjonsradius og ikke minst pris.

I neste uke starter de første testflygingene av de nye F-35-flyene bygget for USAs Air Force på luftforsvarets base i Florida.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt