Hopp til innhold

Jaglands skjebne avgjøres i dag

I dag velges ny generalsekretær i Europarådet i Strasbourg. Jagland er optimist.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Europarådet i Strasbourg vil i dag ta stilling til om det blir Torbjørn Jagland eller den tidligere polske statsministeren Wlodzimierz Cimoszewicz som blir Europarådets nye generalsekretær.

Les også: Jagland optimist trass utsetjing
Les også: Siste dag på Stortinget

Jagland fullførte den siste etappen i valgkampen mandag kveld, da han stilte til utspørring i sentrum-høyre-fraksjonen EPP i parlamentarikerforsamlingen.

– Det er veldig uforutsigbart, men jeg har en god følelse, sier Jagland etter utspørringen i Strasbourg.

– Blir det en lettelse å endelig få avgjort saken?

– Ja, jeg må si det. Men det har vært en morsom og interessant prosess, sier han.

– Vil gjennomføre valget

Parlamentarikere fra de 47 landene i Europarådet stemte i går for å gjennomføre valget, etter at det på grunn av indre uoverensstemmelser ble bestemt utsatt i fjor sommer.

Siste hinder så ut til å ha blitt ryddet av veien foran valget i går da dagsorden for rådets parlamentarikermøte ble lagt.

Store utfordringer i vente

I september i fjor sa Jagland at han mente at stillingen som generalsekretær i Europarådet, er en av de mest innflytelsesrike stillingene i Europa.

Kriteriene for utvelgelsen av kandidater er nye, og poenget har vært å finne en person som tar med seg tung politisk ballast fra regjeringsnivå inn i jobben.

– Det trengs en omfattende reformprosess på mange plan, et mer fleksibelt sekretariat og en sterkere prioritering av det viktigste Europarådet skal arbeide med, sier Jagland.

Europarådet søker en sjef som kan nå fram til regjeringene i de 47 medlemslandene, ikke minst på grunn av framtiden til selve hjørnesteinen i organisasjonen, Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Det første generalsekretæren må gjøre, er å ha møter på høyeste nivå i medlemslandene for å oppfordre dem til å få på plass en effektiv håndhevelse av menneskerettighetene i deres eget land, sier François Tulkens, Belgias dommer ved domstolen.

Generalsekretæren i Europarådet velges for fem år. Opptellingen fra valget er ventet rundt klokken 15.

SISTE NYTT

Siste nytt