Hopp til innhold

Island søker EU-medlemskap

Islands parlament har vedtatt å starte forhandlinger om medlemsskap med EU.

Video nsps_upload_2009_7_16_17_31_54_837.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Etter flere dagers utsettelse har Alltinget i dag stemt ja til å søke EU-medlemskap. Avstemningen endte 33-28 i favør av forslaget til statsminister Johanna Sigurdadottir og hennes regjering. To representanter avsto fra å stemme.

Fem representanter for regjeringspartiet De venstregrønne stemte imot, blant dem fiskeri- og landbruksminister Jon Bjarnason. Motstanderne av et islandsk medlemsskap har brukt mulige problemer for disse sektorene som et argument.

Les: EU-debatten trekker ut på Island

Dette betyr grønt lys for at myndighetene senere denne måneden sender søknad til Brüssel om å innlede forhandlinger.

Island skal så forhandle fram en avtale, som islendingene senere skal få sjansen til å si ja eller nei til i en folkeavstemning.

Flere års forhandlinger

- Dette er trolig nasjonalforsamlingens viktigste vedtak siden republikken ble dannet, sier statsministeren.

Statsminister Sigurdardottir regner med at forhandlingene med EU kommer til å ta mellom 2,5 og 3,5 år.

Hun håper også at EU-medlemskap vil sikre Island økonomisk stabilitet og velstand på lang sikt, både for familier og bedrifter.

- Stor sjanse for nei

I forkanten av avstemningen i parlamentet ble det fremmet forslag om dobbel folkeavstemning - altså først om Island skal innlede samtaler med EU, deretter om de vil ha medlemskap etter at en eventuell avtale er forhandlet fram.

Islands finansminister Steingrimur Sigfusson sa tidligere i dag til Reuters at det er stor sjanse for at islendingene vil si nei til EU i en folkeavstemning.

- Det er stor sjanse for at folket vil si nei til EU. Det står svært mange avgjørende interesser på spill, sier Sigfusson, som representerer det EU-skeptiske partiet De venstregrønne.

Han sier samtidig at interessen for EU har økt de siste årene på Island – og at nysgjerrigheten er stor for å se hva slags avtale de kan forhandle seg fram til.

Vil ha euro, ikke EU

Ferske meningsmålinger på Island viser at flertall av befolkningen ønsker å innlede samtale med EU, men flertallet vil ikke at samtalene skal ende med EU-medlemskap.

- Valuta er et hett tema her. Islendinger vil ha euroen men ikke EU-medlemskap.

Som kjent kollapset den islandske økonomien fullstendig i fjor høst, og den islandske kronen har fått rundjuling i valutamarkedet.

Video: EUs fotballspillende utvidelseskommissær Olli Rehn om den islandske EU-søknaden.

Video nsps_upload_2009_7_16_17_39_34_838.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SISTE NYTT

Siste nytt