Normal

IS med eget radioshow i Afghanistan

Terrorgruppen Den islamske stat bruker nå radio til å rekruttere medlemmer i Afghanistan. Myndighetene sier de stadig flytter og skifter frekvens, noe som gjør det vanskelig å stoppe dem.

Militante fra den islamske terrororganisasjonen forsøker nå å rekruttere medlemmer over radio øst i Afghanistan.

RADIO: En gruppe med unge og gamle afghanske menn hører på IS sin radiosending.

Radioprogrammet med navn «Stemmen til kalifatet» drives av IS-medlemmer som holder til øst i Afghanistan.

Flere ganger har de over radio sagt at de ønsker å motbevise ryktet de har fått på seg i media verden over. En av beskjedene har ifølge nyhetsbyrået Reuters vært slik:

«Det er mange som ønsker å krenke oss. Flere i vår unge generasjon, disse leppestiftunge som glattbarberer seg og kler seg i klær som gjør at vi ikke kan se om de er kvinner eller menn, skaper slik propaganda.»

Sendingene varer i nitti minutter hver dag, og inneholder intervjuer, beskjeder og sanger om Den islamske stat.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Afghanere hører på en IS-radio

PROPAGANDA: Det er uvisst om noen har latt seg rekruttere etter å ha hørt på radiosendingen, men flere er bekymret for innflytelsen IS kan få i Afghanistan.

Foto: PARWIZ / Reuters

Forsøker å rekruttere i fattig landsdel

Det er i provinsen Nangarhar man kan få inn sendingene. Her bor det rundt 1,4 millioner mennesker. Dette er en provins hvor IS har fått mer og mer makt og hvor Taliban mistet kontrollen under invasjonen i 2001.

– De fleste av menneskene her er arbeidsløse, og dette radioprogrammet vil oppmuntre flere til å slutte seg til terrorgruppen, sier Ali Hazrat, leder av provinsstyret i Nangarhar til Reuters.

Han mener myndighetene på handle raskt.

– IS er kun syv kilometer utenfor provinshovedstaden Jalalabad, og om myndighetene ikke gjør noe snart, vil de utvide kringkastingen og rekruttere helt til Kabul, sier Hazrat.

En talsperson for guvernøren i provinsen sier de har forsøkt å blokke sendingene.

– De flytter fra ett sted til et annet, det gjør det vanskelig for oss, sier Attaullah Khogyani.

IS utvider i Afghanistan

Mens myndighetene kjemper for å holde tilbake Taliban, har også terrorgruppen IS vokst opp som enda en trussel mot styresmaktene i landet.

Det er usikkert hvor mange støttespillere IS har i Afghanistan, og hvor tett knyttet de er med terrororganisasjonen i Syria og Irak.

Forrige uke sa general John Campbell, som leder de internasjonale styrkene i Afghanistan, at det er mellom 1000 og 3000 medlemmer av bevegelsen i Afghanistan.

Layq Gham Sharik har hørt radiosendingene til IS-militante

BEKYMRET: Layq Gham Sharik har hørt radiosendingene til de IS-militante i Jalalabad.

Foto: Reuters

Det er i provinsen Nangarhar at støtten til IS skal være sterkest. Også innbyggerne her er urolige for hvordan radiosendingene vil påvirke holdningene til folk i den fattige provinsen.

– Dette vil ha negativ innflytelse på våre ungdommer, våre eldre og vårt samfunn, sier Layq Gham Sharik, innbygger i Jalalabad, til Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt