Iran nekter å gi tilbake spionfly

Iran nekter å gi tilbake det amerikanske droneflyet de tok kontroll over forrige helg, og mener USA bør si unnskyld for å ha krenket iransk luftrom.

Irans forsvarsminister Ahmad Vahidi

Irans forsvarsminister Ahmad Vahidi mener USA bare kan glemme å få tilbake dronen som fløy inn i iransk luftrom.

Foto: Vahid Salemi / Ap

USAs president Barack Obama opplyste mandag kveld at han hadde bedt iranske myndigheter om å få flyet tilbake , men ifølge Irans forsvarsminister er det helt uaktuelt.

– Den amerikanske spiondronen er nå Irans eiendom, og vi bestemmer hva vi vil gjøre med den, sier Ahmad Vahid til det iranske nyhetsbyrået Isna.

Vahid mener USA heller bør si unnskyld for å ha krenket iransk luftrom.

– I stedet for å beklage overfor Iran, er USA frekke nok til å be om å få dronen tilbake, sier Vahid.

Dronen, som skal være et lydløst og førerløst fly av typen RQ-170 Sentiel, skal ha vært på et rekognoseringsoppdrag for ISAF-styrkene i Afghanistan da den fløy over den østlige delen av Iran.

Video 61eac433-e869-48ad-9856-dade05b28bc5.jpg

VIDEO: Bilder av den amerikanske dronen ble vist frem på iransk fjernsyn.

Vil gå til sak mot USA

Iranske myndigheter hevder de tok kontroll over flyet ved hjelp av elektronisk krigføring, mens amerikanske myndigheter hevder at dronen styrtet på grunn av en teknisk feil.

Mandag meldte statlig iransk fjernsyn at militæret straks var ferdige med å hente ut informasjon fra dronen, og at dette skulle brukes til å gå til sak mot USA på grunn av det myndighetene mener er en invasjon.

Les: Iran vil kopiere amerikansk fly

Ifølge BBC har en tidligere amerikansk offiser sagt at Pentagon brukte dronen til å spionere på Irans kontroversielle atomprogram.

USAs utenriksminister Hillary Clinton innser at det er lite trolig at dronen vil bli sendt tilbake, men understreker at USA vil fortsette med en diplomatisk tilnærming til tross for «en rekke provokasjoner fra Teheran».

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump og Joe Biden møtes til duell i Nashville, Tennessee.

Den siste debatten mellom Trump og Biden

For fire år siden var Donald Trump i en lik situasjon. Han lå bak på meningsmålingene og følte presset før den siste debatten. Nå må han igjen overbevise velgerne.