Iran vil kopiere amerikansk fly

Iran vil plukke fra hverandre et amerikansk førerløst fly som det har fått tak i for å studere hvordan det er bygd opp og lære seg teknologien.

IRAN-USA/DRONE Undated picture shows member of Iran's revolutionary guard pointing at U.S. RQ-170 unmanned spy plane as he speaks with Hajizadeh at unknown location in Iran

To medlemmer av den iranske revolusjonsgarden står ved siden av det som angivelig er et amerikansk førerløst fly, en såkalt drone. Ifølge iranske myndigheter vil iranske eksperter plukke fra hverandre flyet og forsøke å lage kopier av det.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det opplyser lederen for sikkerhetskomiteen i den iranske nasjonalforsamlingen, Parviz Sorouri, til statlig iransk fjernsyn.

– I løpet av ikke altfor lang tid vil vi kunne være i stand til å masseprodusere et slikt fly. Iranske ingeniører vil snart kunne bygge en drone som er overlegen amerikanske droner, sier Sorouri.

Iransk luftrom

Iranske myndigheter hevder de fikk tak i den amerikanske dronen, et flaggermusformet lydløst fly av typen RQ-170 Sentiel, forrige helg da det førerløse flyet kom inn i iransk luftrom.
Ifølge Teheran har også Revolusjonsgardens IT-eksperter klart å hacke seg inn på flyets datastyrte kontrollsystemer.

I tvil

Amerikanske myndigheter sier flyet fløy over Iran på oppdrag fra CIA da det ble tatt, og de tviler på påstanden om at iranerne har klart å avsløre dronens teknologiske hemmeligheter. At iranerne i det hele tatt klarte å få tak i flyet, skyldes trolig tekniske feil på det, heter det fra Pentagon.

Amerikanerne tviler også på at Iran vil klare å bygge en kopi av flyet, da må de i hvert fall få hjelp fra Kina eller Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt