– Statoil står på Irans side

Presidenten i Aserbajdsjan beskylder Statoil og andre oljeselskaper for å torpedere effektive sanksjoner mot Iran.

AZERBAIJAN-IRAN/ENERGY

Aserbadjans president Ilham Aliyev (t.h) mener Statoil er med på å hindre effektive sanksjoner mot Iran og Irans president Mahmoud Ahmadinejad (t.v.)

Foto: STR / Reuters

I et møte mellom Aserbajdsjan president Ilham Aliyev og amerikanske myndigheter i år uttrykte Aliyev fortvilelse over hvordan de økonomiske sanksjonene mot Iran fungerer.

Det kommer frem i en rapport som er offentliggjort på varslernettstedet Wikileaks.

Under møtet fortalte Aliyev at han støttet de økonomiske sanksjonene mot Iran, men at disse sanksjonene tidligere har vært skjemmet av de mange europeiske energiselskapene som jobber i landet.

Les også: Iransk kjernefysikar drepen
Les også: – Få slutt på Irans atomvåpenplaner i 2010, ellers?
Les også:
– Iran fikk raketter av Nord-Korea

Rapporten siterer Aliyev på følgende:

«Statoil supports Iran more than it supports us!»

South Pars - An over view of SPD9

Ett av verdens største gassfelt, South Pars, blir utviklet i samarbeid mellom Statoil og Iranske selskaper.

Foto: Pressebilde fra Statoil / Milad Payami

Presidenten i Aserbajdsjan sa også at Russlands president Medvedev skal ha fortalt ham at Russland ikke ønsket at USA skulle presse Iran, men at han heller ikke ønsket at Iran skulle utvikle atomvåpen.

Statoil stoppet investeringer

Bård Glad Pedersen, pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomheter, innrømmer at de har engasjementer i Iran.

– Vi har imidlertid ingen kommentar til hva amerikanske myndigheter mener myndighetene i Aserbadjan har sagt. Det har vært klart siden 2008 at vi ikke gjør nye investeringer i Iran under de rådende omstendigheter.

Men har ikke virksomheten deres i Iran ført til inntekter som har kommet myndighetene til gode?

– Vi har siden 2008 vært helt tydelige på at vi ikke gjør nye investeringer i landet. Vi har også gitt informasjon om vår posisjon til alle som har ønsket det. Amerikanske myndigheter konkluderte for en tid siden at den informasjonen vi har gitt er tilfredsstillende, og at det ikke har vært grunnlag for videre oppfølging, sier Glad Pedersen til NRK.

– Stopp Iran innen 2010, ellers...

Så langt har Wikileaks offentliggjort litt mer enn 220 av det som skal være en fil på mer enn 251.000 dokumenter. En stor del av rapportene som allerede er offentliggjort omhandler Irans påståtte atomvåpenprogram.

Én av rapportene forteller om et møte mellom daværende forsvarsminister Ehud Barak fra Israel og Forsvarskomiteene i Sentatet og Representantenes Hus i USA.

I rapporten fra sommeren 2009 heter det blant annet:

«Barak estimerte at man har et vindu på mellom seks og 18 måneder fra møtet der det er sannsynlig at man kan hindre Iran i å utvikle atomvåpen. Etter dette, sa han, vil enhver militær løsning resultere i en uakseptabel mengde sivile tap.»

Dersom det ikke lyktes å stoppe utviklingen av denne typen våpen i Iran innen årsskiftet 2010 og 2011, ville det utløse et våpenkappløp i regionen der også Tyrkia, Egypt og Saudi-Arabia ville forsøke å utvikle atomvåpen.

Dette for å hindre at Iran skal bli den dominerende makten i regionen.

Naboen krever maktbruk

Bekymringen støttes ikke bare av Israel og vesten. Også naboer som Saudi Arabia og Kuwait har uttrykt bekymring for atomvåpenprogrammet til Iran.

I et møte mellom innenriksminister Shaykh Jaber Al-Khaled Al Sabah og den amerikanske ambassaden i Kuwait sa innenriksministeren at Iran vil forsøke å eksportere sin revolusjonære islam til andre land i regionen, at de har en plan for dette, og at de ikke vil slutte med hverken dette eller utvikling av atomvåpen uten at bruk av maktmidler.

SISTE NYTT

Siste nytt