Indias president til NRK: – Hele landet jubler med oss etter fredsprisen

Indias president Pranab Mukherjee har gratulert den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi personlig, og skryter av den pakistanske vinneren Malala Yousafzai.

Indias president Pranab Mukherjee

Mandag morgen innleder Indias president det første indiske statsbesøket til Norge noensinne.

Foto: NRK

Søndag kveld ankom Indias president Pranab Mukherjee Oslo på statsbesøk.

I et eksklusivt TV-intervju med NRK gratulerer han pakistanske Malala Yosufzai og sin landsmann Kailash Satyarthi med Nobels fredspris.

– Jeg vil gjerne uttrykke dyp takknemlighet til Nobelkomiteen for deres avgjørelse om å gi prisen til to ildsjeler fra India og vårt naboland Pakistan, sier Mukherjee til NRK.

10. oktober kunngjorde Nobelkomiteen at Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi skal få tildelt Nobels fredspris for 2014 for deres kamp mot undertrykkelse av barn og unge og barns rett til skolegang.

– Kailash er en velkjent aktivist i India. Jeg og statsministeren har gratulert ham personlig. Hele landet jubler sammen med oss, sier Mukherjee.

Den indiske presidenten var også full av lovord om pakistanske Malala Yousafzai, som er tidenes yngste fredsprisvinner.

– Hun er ung, men hennes tapperhet og overbevisning vitner om en sterk karakter, sier Mukherjee.

Prisvinnerne vil invitere statslederne til Oslo

Pakistan og India har i en årrekke ligget i en konflikt rundt grenseområdene i Kashmir, og de siste dagene har det vært intense kamper i Himalaya.

Tildelingen av fredsprisen til pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satiyarthi har hatt en symbolsk betydning for de to asiatiske nabolandene.

I sin takketale la også Malala Yousafzai vekt på forsoning mellom India og Pakistan.

– Jeg ønsker å invitere Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Jeg snakket også med Kailash tidligere i dag og vi ble enige om at han skal be Indias statsminister Nerendra Modi til Oslo for å være sammen med oss da vi mottar prisen, fortalte Malala.

– Vi gjør dette for vi tror så mye på fred. Jeg ønsker at de to landene skal ha dialog og samtaler om fred, utvikling og fremgang snarere enn å kjempe mot hverandre, sa hun.

Første statsbesøk til Norge

Mandag morgen innleder Indias president det første indiske statsbesøket til Norge noensinne. Han vil under sitt besøk til Stortinget blant annet ha samtaler med stortingspresident Olemic Thommessen.

Pranab Mukherjee har over fem årtier bak seg som ledende politiker i India og styremedlem blant annet Verdensbanken (World bank), Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den asiatiske utviklingsbanken (ADB).

Han har spilt en viktig rolle som konsensusbygger mellom forskjellige grupper i Indias demokratiske system og ble valgt til indisk president i 2012.

SISTE NYTT

Siste nytt