Bakteriekrig mellom India og Storbritannia

Indiske helsemyndigheter liker dårlig at den nye «superbakterien» NDM-1, som forskerne mener kan bli en ny global helsetrussel, har fått navn etter den indiske hovedstaden New Dehli.

Vishwa Mohan Katosh

Leder for det Indiske helserådet, Vishwa Mohan Katosh, lar seg provosere av britiske forskere.

Foto: EBU

I det britiske medisinske tidsskriftet The Lancet har forskere advart mot at «superbakterien» NDM-1 kan bli den nye store helsetrusselen og spres verden over på linje med svineinfluensaen.

NDM-1 er en «superbakterie» som er resistent mot nesten alle typer antibiotika, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet.

Frykter for helseturismen

Bakterietypen er oppdaget hos en lang rekke personer som har reist til blant annet India og Pakistan for å få utført kosmetiske inngrep.

Bakterien har forskerne gitt navnet NDM-1 (New Dehli metallo-beta-lactamase), fordi de mener den har sitt opphav nettopp i den indiske hovedstaden.

Det har satt sinnene i kok hos indiske helsemyndigheter. De mener det er urettferdig å bli satt i sammenheng med bakterien og frykter navnevalget skal få alvorlige konsekvenser for deres innbringende helseturisme.

– Det er et forsøk på skade Indias helserykte og gjøre dette til et farlig sted. Bakterienavnet gir oss dårlig reklame, og det opprører oss, sier Vishwa Mohan Katosh, leder for Det indiske helserådet.

India avviser påstandene om at «superbakterien» har kommet inn i Storbritannia fra India.

Flere indiske parlamentsmedlemmer tatt opp det betente temaet i parlamentet og har kalt påstandene en sammensvergelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Indias hovedstad New Dehli

Britiske forskere mener bakterien NDM-1 har sitt opphav i Indias hovedstad New Dehli.

Foto: EBU

En døde i Belgia

Hittil er det konstatert minst 50 tilfeller av NDM-1 i Storbritannia, og forskerne advarer mot at det kan komme spres også til andre land.

I går ble det klart at bakterien har krevd sitt første liv i Belgia. En person med pakistansk opprinnelse døde få dager etter å ha kommet tilbake til Belgia fra Pakistan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt