I dag faller Kongo-dommen

De to draps- og spiontiltalte nordmennene har i fire måneder sittet på en celle i Kongo. I dag faller dommen.

Jushua French og Tjostolv Moland utenfor rettslokalet i Kisangani, Kongo.

Jushua French og Tjostolv Moland utenfor rettslokalet i Kisangani, Kongo.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Både Joshua French og Tjostolv Moland er sikre på at de blir dømt på alle tiltalepunktene, som omfatter både drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund i tillegg til drapet på sin sjåfør Abedi Kasongo. Selv nekter de for alt, og mener en væpnet bande utførte drapet.

Se video:

Video nsps_upload_2009_9_8_7_15_34_980.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ser ikke frem mot et langt fengselsopphold

– Vi er egentlig forberedt på alt, men sånn vi ser på det nå så er alt bare midlertidig, sier French, men ingen av dem ser frem mot et fengselsopphold i hovedstaden Kinshasa der en eventuell høyesterettsdom vil falle.

– Det kommer til å bli tøft og røft i Kinshasa, og der kommer ikke UD til å klare å garantere for vår sikkerhet, sier French. Men før de kommer så lang så ser de to fengslede nordmennene for seg to scenarioer.

– Enten går ankeprosessen raskt og vi er i høyesterett innen en måned, eller så vil lokale myndigheter her i Orientale-provinsen gjøre alt de kan for å trenere rettsprosessen, sier French.

Blir krevd for erstatning

Både han og Moland mener de er satt i en gisselsituasjon der kongolesiske myndigheter forsøker å presse den norske stat for penger. I Kongo er det nemlig vanlig rettspraksis at den drapsdømte betaler erstatning til den etterlattes familie. I tillegg krever myndighetene penger av Norge fordi de mener de tiltalte drev med spionasje på oppdrag fra det norske forsvar.

Til sammen krever Kongo en erstatning på 5 milliarder dollar eller rundt 30 milliarder norske kroner fra staten Norge og de to tiltalte. Det samlede erstatningskravet fra privatpersoner mot de to nordmennene er på 250 millioner kroner.

– Må løses diplomatisk

Som NRK tidligere har skrevet har ingen av de to fengslede nordmennene noen tro på at de blir sittende lenge i kongolesisk fangenskap, de har heller ikke tro på at de vil befinne seg i et norsk fengsel.

– Jeg har ikke tro på noen juridisk løsning, dette må løses diplomatisk, sier French.

– Sånn jeg ser det så må UD umiddelbart kreve en utleveringsavtale, de kan ikke leve med at to nordmenn sitter som gisler i Kongo, mener French, men slik situasjonen er akkurat nå så har ikke norske myndigheter noen utleveringsavtale med Kongo, og en avtale vil i tilfelle den blir fremforhandlet innebære at de to tiltalte må sone en eventuell dom i Norge, med mindre den blir anket til en norsk domstol.

SISTE NYTT

Siste nytt