NRK Meny
Normal

Hvem skal styre på Island nå?

Piratpartiet gjorde ikke det brakvalget mange hadde ventet, mens det borgerlige Selvstendighetspartiet kunne juble. Ingen partier fikk flertall, så nå begynner vanskelige forhandlinger.

TV-debatt Island

Hvem av disse skal styre? TV-debatt mellom (fra venstre) Islands statsminister Sigurdur Ingi Johansson (Fremskrittspartiet), Benedikt Johannesson (Fornyelsespartiet), Oddny G. Hardardottir (Sosialdemokratene), Ottarr Proppe (partiet Lys framtid), Asta Gudrun Helgadottir (Piratpartiet)og Katrin Jakobsdottir (Det grønne venstrepartiet).

Foto: HALLDOR KOLBEINS / Afp

Når så å si alle stemmene er telt opp er dette resultatet blant de største partiene:

  • Selvstendighetspartiet: 29 prosent
  • Det grønne venstrepartiet: 15,9
  • Piratpartiet: 14,5
  • Fremskrittspartiet 11,5
  • Fornyelsespartiet 10,5
  • Lys framtid 7,2
  • Sosialdemokratene 5,7

Dette er et bedre resultat enn ventet for Selvstendighetspartiet, som har sittet i kolasjonsregjeringen siden 2013. For Piratpartiet ble resultatet derimot dårligere enn ventet.

Ikke flertall for firepartikoalisjon

Selv om partiet øker gruppa på Alltinget fra tre til ti medlemmer er ikke det nok til å danne en firepartikoalisjon med to partier på venstresiden og ett sentrumsparti slik de hadde drøftet før valget. De fire partiene mangler fem plasser i Alltinget til å få rent flertall.

Men piratleder Birgitta Jónsdottir sier likevel at hun er glad for resultatet.

– Vi er veldig fornøyd. Uansett hva som skjer, har vi skapt en bølge av endring i det islandske samfunnet. Resultatene er kjempebra, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Piratpartiet har trukket til seg protestvelgere på lik linje med spanske Podemos – eller som den amerikanske demokraten Bernie Sanders. Det er gjerne unge velgere som protesterer mot det etablerte som har stemt på dem.

Men de var altså ikke mange nok i denne omgangen.

«Straffet» regjeringspartiet

Lørdagens valg ble gjennomført seks måneder før perioden var over etter at Sigmundur David Gunnlaugsson ble tvunget til å gå av som statsminister i april da det ble kjent at han ble knyttet til skandalene rundt avsløringene i Panama Papers.

Partiet hans, Fremskrittspartiet mistet mer enn halvparten av plassene sine i nasjonalforsamlingen. De fikk kun åtte–elleve plasser færre enn nå.

Det er ennå uklart hvem som nå får i oppgave i forsøke å danne en ny regjering på Island.

– Hvem skal samarbeide?

Arnar Pall Hauksson

Journalist Arnar Pall Hauksson sier det er helt åpent hvem som kommer til å gå inn i regjeringsforhandlinger.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Arnar Pall Hauksson, som er reporter i islandsk radio, sier gårsdagens valg var et valg med mange vinnere og mange tapere, men at bildet er svært uklart.

– Det blir ikke noen firepartis-venstreregjering. Og det betyr egentlig at det ikke er så stor sjanse for at piratene havner i regjering, sier han til NRK.

Han sier den største nyheten er regjeringspartiets fall og tror det blir Selvstendighetspartiet som kommer til å få jobben med å begynne å danne en regjering.

– Problemet er at det er ikke så lett å se hvem de skal begynne å samarbeide med, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt