Hopp til innhold

Hevder flere tusen er drept i Libya

Libyas FN-utsending Ibrahim Dabbashi sier at flere tusen har blitt drept i urolighetene i det nord-afrikanske landet.

US-UN-SECURITY-

Libyas FN-utsending Ibrahim Dabbashi sier dødstallet i landet er på flere tusen.

Foto: CHRIS HONDROS / Afp

Dabbashi tror imidlertid ikke det er slutten på blodsutgytelsen.

– Tusener av mennesker er allerede drept, nå venter vi enda flere drepte, sier Dabbashi som har vent seg mot sin tidligere sjef Moamar Gaddafi.

Dagens hendelser i det nord-afrikanske landet tyder på at han har rett.

Skyter mot demonstrantene

Tidligere fredag var det varslet massemønstring mot Gaddafi i hovedstaden, men mange så ut til å være altfor redde til å gå ut. Gatene var ifølge øyenvitner fulle av Gaddafis sikkerhetsstyrker og leiesoldater, og da noen hundre demonstranter våget seg ut i en forstad vest i Tripoli, ble de straks møtt med skarpe skudd.

– Jeg så to menn falle ned, og noen fortalte meg at de var skutt i hodet, fortalte Hadar, en næringsdrivende i Tripoli.

Ali, en annen næringsdrivende i byen, sa sikkerhetsstyrkene hadde åpnet ild mot en gruppe mennesker som var samlet ved en moske i Tripoli.

Slik gikk det også i flere andre områder. Flere personer ble drept, men tallene varierte. Styrkene skal ha skutt vilkårlig mot demonstrantene.

– Det er lik overalt. Det er krig i ordets rette forstand, sier Akila Jmaa, som fredag flyktet til Tunisia fra Zawiyah vest for Tripoli.

Vil innføre sanksjoner

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han er sikker på at Gaddafi faller, men er samtidig usikker på hva som deretter vil skje i landet.

– Ulike deler av landet er under ulike gruppers kontroll. Det brukes våpen, og det skal ganske kort tid til for at et samfunn som Libya kommer i en veldig prekær situasjon, med matforsyninger og sikkerhet for folk, sier Støre til NRK.

Han mener det nå er en borgerkrigslignende tilstand i landet. Frankrikes president Nicolas Sarkozy krever nå at Gaddafi går av.

– Den systematiske volden mot det libyske folk er uakseptabel og vil bli gjenstand for etterforskninger og sanksjoner, sier han.

EU-landene har blitt enige om en rekke forslag til sanksjoner mot Libya, ifølge det tyske utenriksdepartementet og EU-diplomater.

Blant sanksjonsforslagene er våpenembargo, sperring av Gaddafi-familiens bakkonti og reiseforbud.

Frafall

En rekke libyske diplomater og tjenestemenn, deriblant Libyas riksadvokat, har nå trukket seg fra sine stillinger. De har alle kunngjort at de støtter revolusjonen og ikke lenger representerer regimet.

Gaddafi-familien har imidlertid ikke tenkt til å gi seg, ifølge Gaddafis nest eldste sønn Saif al-Islam. I et intervju med fjernsynskanalen CNN Turk anklager han 200 til 300 terrorister for å stå bak opprøret.

– Vi kan ikke la en håndfull terrorister ta kontroll over deler av Libya og dets folk, sier han og legger til at hans familie ikke har noen andre planer enn å leve og dø i Libya.

Framgang i øst

Samtidig gleder opprørere i den såkalte 17. februar-koalisjonen seg over fremgangen øst i landet, der de blant annet har sikret seg kontroll over kystbyen Benghazi øst i Libya. Men det er fortsatt frykt for motangrep fra Gaddafis styrker.

Til tross for djerve planer om å organisere en millionmarsj mot Tripoli, er Gaddafis motstandere dårlig utrustet. Det gjelder også alle militære enheter som har skiftet side og sluttet seg til opprøret.

Samtidig melder sykehuskilder at over 500 mennesker er drept bare i Benghazi siden folkeopprøret startet den 17. februar.

SISTE NYTT

Siste nytt