Hopp til innhold

Har lovet Gaza 35 milliarder kroner

KAIRO (NRK): Givergleden til å gjenoppbygge Gaza er større en det mange fryktet på forhånd. Nå skal det være lovet 5,4 milliarder dollar, eller rundt 35 milliarder kroner til det krigsherjede området.

Børge Brende på Giverlandskonferansen i Kairo

Norges utenriksminister Børge Brende er vert sammen med Egypts utenriksminister Sameh Shokri, president Abdel Fattah al-Sissi og palestinernes president Mahmoud Abbas (t.h.) for giverlandskonferansen for Gaza i Kairo.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Qatar alene gir rundt 6,6 milliarder kroner, USA gir i 1,4 milliarder mens Norge gir 95 millioner. I tillegg bidrar EU, Tyskland og Storbritannia med betydelige beløp.

Totalt skal det være snakk om 5 milliarder dollar, og det er en milliard mer enn det de palestinske selvstyre myndighetene ba om.

Det var fryktet at dagens konferanse i Kairo skulle vise deltakernes givertretthet snarere enn giverglede. For det har kommet mye kritikk og bekymring til at tidligere bidrag har vært forgjeves. Og med fire kriger på åtte år har utfordringen vært mange.

– Vi hadde ikke trodd at vi skulle komme så langt som vi har kommet nå. Men det å kombinere gjenoppbyggingen med klare politiske løfter fra Israel om å heve blokaden for penger hjelper ikke hvis man ikke får inn de materialene som er avgjørende og hvis man ikke får eksportert varene fra Gaza. Det er jo slik de skal bygge opp livene sine, sier Norges utenriksminister Børge Brende som leder Giverlandskonferansen sammen med Egypt og Palestinas president Mahmoud Abbas.

Stiller krav

Nær 90 organisasjoner og land var samlet i Kairo for å samle inn penger til gjenoppbyggingen av Gazastripen etter sommerens krig mellom Israel og Hamas, som har hatt makten i området siden 2007, der store deler av infrastrukturen og titusener av boliger ble lagt i ruiner. Derfor ønsker den norske regjeringen å bidra med ytterligere midler for å gjenoppbygge Gaza, men det kommer ikke uten krav.

– Det som er viktig for oss er at den norske bistanden går til Gaza blir brukt til gjenoppbygging av hus, til strøm, vann og skikkelige sanitære forhold. Der har FN nå utarbeidet en mekanisme som både skal kontrollere hva som kommer inn og hva det blir brukt til, og ikke til våpen og støtte til ekstremisme. Og det er alle enige om at er et gjennombrudd, sier Brende til NRK.

Den norske bistanden til Palestina kommer dermed opp i totalt 885 millioner kroner i 2014, opplyser Utenriksdepartementet.

De palestinske områdene har i en årrekke vært blant de største mottakerne av norsk bistand. I Kairo slo Brende fast at regjeringen planlegger å holde nivået på den økonomiske støtten fra Norge høyt i de kommende årene, og han mener han ser bevegelse på forhandlingssporet.

– Det er noen positive signaler ikke minst så holdt utenriksminister Kerry i dag en veldig sterk tale. Hvor han slo fast at tostatsløsning er den eneste løsningen. Og at Israel har sammen med palestinerne et ansvar om å komme tilbake til forhandlingsbordet, sier Brende før han fortsetter.

– Jeg tror hvis vi ikke ser bevegelser de nærmeste ukene så kan det komme krystallklare krav fra både USA og Europa som gjør at partene må begynne å bevege se.

– Blokaden må heves

Men nye fredssamtaler virker langt unna, og partene er fortsatt ikke enige om en varig våpenhvile etter sommerens krig.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er blant de mange som mener tiden er overmoden for en politisk løsning.

– Vi kan ikke fortsette å gjenoppbygge Gaza gang på gang. Penger til gjenoppbygging kan ikke erstatte internasjonalt press for varige politiske endringer som kan gi håp til palestinere i Gaza, sier han til NTB.

Egeland mener man ikke lenger har råd til å mislykkes i jakten på politiske løsninger.

Norsk Folkehjelp krever at giverlandene stiller klare politiske krav til okkupasjonsmakten Israel som betingelse for støtten til en palestinsk stat.

SISTE NYTT

Siste nytt