Hamas: – Gaza vil eksplodere om ikke verdenssamfunnet griper inn

– Det er ikke tvil om at hvis situasjonen fortsetter slik, kommer det til å eksplodere, sier den ledende Hamas-talsmannen Sami Abu Zuhri til NRK på telefon fra Gaza.

Utbombede bygninger i Gaza

En palestinsk mann inspiserte torsdag restene etter et hus som ble ødelagt i et israelsk angrep på Gaza tidligere på dagen.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP

Sami Abu Zuhri

Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri i november 2005

Foto: Mahmud HAMS / AFP

Den ytterliggående palestinske organisasjonen Hamas anklager det internasjonale samfunnet for ikke å gjøre nok for å stagge Israel etter at tre bosettere ble funnet drept.

– Vi står overfor kriminelle handlinger som blir gjennomført av staten Israel og bosettere. Det eneste verdenssamfunnet gjør er å fordømme, uten at det får noen effekt, sier Sami Abu Zuhri.

Hamas-talsmannen anklager Israel for å utnytte situasjonen etter at de tre unge israelske bosettere ble bortført og drept på Vestbredden i juni.

De tre israelske tenåringene, Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19), ble funnet drept tirsdag 30. juni etter å ha vært savnet siden 12. juni.

– Det er mistenkelig at Israel var raskt ute og anklaget Hamas. De som har fulgt med i nyhetene vet at Israel brukte mer ressurser på å arrestere Hamas-ledere enn å finne ut hvor de tre bortførte var, sier Sami Abu Zuhri.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRKs utenriksmedarbeider i Jerusalem, Sidsel Wold, forteller at det er urolig i byen.

Sidsel Wold rapporterer fra Jerusalem.

Sier det er likhet for loven

Hamas-talsmannen er kritisk til politiarbeidet etter at en arabisk tenåring onsdag ble funnet brent og drept i Jerusalem.

Drapet på Mohammed Abu Khudair er blitt oppfattet som et hevndrap etter at de tre israelske tenåringene ble drept.

– Dette er terrorisme. Å drepe og brenne et barn på den måten. 12 palestinere er drept etter at de tre bosetterne ble funnet døde, sier Hamas-talsmannen.

Bjørn Hermann, som er talsmann for det israelske militæret, avviser anklagene fra Hamas.

– Vi gjør like stor innsats for å få tak i gjerningsmennene i begge sakene. Vi vet hvem som sto bak mordet på de tre guttene, men vi vet ikke hvem som sto bak drapet på den arabiske guttene, sier Bjørn Hermann til NRK.

Han avviser også Hamas' uttalelse om at det er blitt drept tolv palestinerne etter at de tre israelske tenåringene ble bortført:

– De tallene Hamas opererer med har ingen ting med virkeligheten å gjøre. Det var noen få palestinere som ble drept på Vestbredden. De drev med vold mot israelske soldater og kastet molotovcocktails og stein mot soldater. De fortsatte angrepene til tross for at de ble advart gang etter gang, sier kaptein i den israelske hæren, Bjørn Hermann, til NRK.

Vil svekke forsoningsavtale

Hamas-talsmannen mener Israel bruker drapene på de tre israelske tenåringene til å ødelegge avtalen som de palestinske grupperingene Fatah og Hamas inngikk tidligere i år.

Avtalen førte til at Israel brøt fredsforhandlingene med de palestinske selvstyremyndighetene.

– Ett av hovedmålene til okkupasjonsmakten er å svekke Hamas på Vestbredden. I tillegg prøver de å stikke kjepper i hjulene for forsoningsavtalen mellom Fatah og Hamas, men vi forsikrer at det ikke vil la seg gjøre, sier Sami Abu Zuhri.

Han sier at Hamas ikke lar seg skremme av kommentarene til Israels statsminister Benjamin Netanyahu om at Hamas skal betale prisen.

– Netanyahu har kommet med slike trusler før og vi palestinere blir ikke skremt av dette, sier talsmannen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Israels finansminister Yair Lapid (t.v.)

Israels finansminister Yair Lapid (t.v.) inspiserer soverommet til Avihai og Tammy Giorno i den sørisraelske byen Sderot etter at huset deres ble truffet av en rakett avfyrt fra Gaza torsdag.

Foto: Tsafrir Abayov / Ap


Flytter styrker mot grensen til Gaza

Israel flytter nå bakkestyrker sørover mot grensen til Gaza-stripen. Den militære opptrappingen gjøres som svar på rakettangrepene fra Gaza, opplyser det israelske forsvaret torsdag.

Israelske tanks

Israelske tanks tok torsdag oppstilling ved grensen til Gaza.

Foto: JACK GUEZ / AFP

– Vi har gitt beskjed til Hamas om at vi ikke ønsker eskalering. Men vi kan ikke tolerere kontinuerlige angrep mot israelske byer, så det er opp til Hamas å slutte å angripe, sier talsmann for det israelske militæret, Bjørn Hermann, til NRK.

Samtidig fortsatte Israelske jagerfly bombingen av Gaza-stripen. Angrepene er svar på at over 40 raketter ifølge det israelske forsvaret er skutt fra Gaza-stripen og inn i Sør-Israel siden midnatt natt til torsdag.

Hamas advarer nå om at ytterligere opptrapping fra Israel kan føre til en eksplosjon i området.

– Det er ikke tvil om at hvis situasjonen fortsetter slik, kommer det til å eksplodere. Det internasjonale samfunnet har mulighet til å stoppe det, hvis ikke kommer palestinerne til å gjøre hva de må for å forsvare seg selv, sier Sami Abu Zuhri.