Hopp til innhold

Blodig gullgruvekonflikt over i Sør-Afrika

Den største arbeidskonflikten i Sør-Afrika siden apartheidtida har kostet rundt 50 liv og rundt 15.000 gruvearbeidere jobben.

Minst 18 personer ble drept da opprørspoliti torsdag skjøt mot streikende gruvearbeidere i Sør-Afrika, ifølge øyenvitner.

SE VIDEO: Sørafrikanske gruvearbeidere har i løpet av konflikten blitt skutt og drept av politiet. Her under et sammenstøt ved gruva Marikana.

Etter to voldelige måneder skal eierne og gruvearbeiderne i Sør-Afrikas gullgruver endelig ha kommet til enighet om at arbeiderne skal få høyere lønn.

– Det er viktig at vi får en slutt på denne streiken, ikke bare for selskapene, fagforeningene og gruvearbeiderne, men også for landets økonomi og sosiale kår, sier Elize Strydom, som forhandler på vegne av gruveselskapene til AFP.

Streikene som startet i august eskalerte til å bli den alvorligste arbeidskonflikten i Afrikas største økonomi siden apartheid ble avskaffet i 1994.

Rundt 100.000 arbeidere, deriblant 80.000 gruvearbeidere, la ned sitt arbeid med krav om høyere lønn og bedre arbeidsforhold.

Streiken startet i platina-industrien, men spredte seg raskt til gull-, kull- og jernutvinningssektoren, samt til transportindustrien.

Nå har altså partene i den lukerative gullindustrien blitt enige om å avslutte streiken.

– Godt tegn

Marianne Millstein

Forsker Marianne Millstein sier det er et skritt i riktig retning dersom streiken i gullindustrien er over.

Foto: UIO

– Dette er et godt tegn i forhold til å få roet ned konflikten, sier Marianne Millstein, som er forsker ved det nordiske afrika-instituttet ved Uppsala universitet til NRK.

Hun påpeker imidlertid at dette kanskje ikke er nok til å roe ned all frustrasjonen som har bygget seg opp i landet over lang tid.

Det er avhengig av hvor mye penger det er snakk om. Fagforeningene har også tidligere inngått avtaler på vegne av sine medlemmer, som arbeiderne ikke har vært fornøyd med, utdyper hun.

Resultatet har vært splid og løsrivelse i fagforeningene. Millstein trekker også fram at selv om gullindustrien nå kan få fred, så er det ikke gitt at freden sprer seg til de andre sektorene.

Streikende i platinaindustrien har tidligere denne uka sverget på at de vil fortsette kampen.

– Det ligger åpenbart en konflikt under her som ikke er helt løst, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiet drepte 34 streikande arbeidarar i Sør-Afrika

DREPT: 34 arbeidere ble drept da de ble skutt 16. august under demonstrasjoner utenfor Marikana.

Foto: STRINGER / Afp

Flere tusen fikk fyken

I midten av august tok konflikten en brutal vending da politiet skjøt og drepte 34 streikende ved gruva Marikana.

Hittil er rundt 50 personer drept i opptøyene mellom politiet og fagforeningene seg imellom.

Denne uka fikk konflikten et nytt momentum da gruveselskapene Gold One og Atlatsa Resources ga henholdsvis 1900 og 2161 gruvearbeidere fyken for ulovlig streik.

Uka før det gikk selskapet Anglo American Platinum hen og sparket 12.000 av sine streikende arbeidere.

Lover bedre arbeidsforhold

En del av avtalen som nå er inngått mellom gulleierne og National Union of Mineworkers (NUM) er også at arbeids- og boforholdene til gruvearbeiderne skal under lupen.

Hvert år dør to millioner mennesker på jobb, ifølge den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen, ILO. De som er mest utsatt for å dø på jobben er gruvearbeidere.

Deres liv og lemmer trues av fallende stein, støv, støy, høye temperaturer, giftige gasser – og under streiken.

Selv om myndighetene i Sør-Afrika har satt i gang en rekke tiltak som senket antallet dødsfall i gruvene, så er det fortsatt et stykke å gå, ifølge ILO, før gullgruvene kan anses for å være trygge arbeidsplasser.

Kritikk mot myndighetene

President Zuma ser på mens oksen slaktes

President Jacob Zuma (ANC) har måttet tåle kritikk for at han ikke har stanset streikene som har spredt seg som ild i tørt gress.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Arbeidskonflikten har utgjort en trussel mot landets økonomi og næringsliv. Ifølge økonomer skader uroen Sør-Afrikas rykte for fremtidige investorer.

President Jacob Zuma (ANC) har måttet tåle kritikk for at han ikke har stanset streikene som har spredt seg som ild i tørt gress.

Store deler av gruveindustrien, som står for rundt 6 prosent av landes bruttonasjonalprodukt, har vært lammet de siste to månedene på grunn av arbeidernes streik.

I alt har 16 prosent av landets totale arbeidsstyrke lagt ned redskapene sine til fordel for demonstrasjoner.

Sør-Afrika produserer 75 prosent av verdens platina, er verdens fjerde største kromeksportør og verdens femte størst gullprodusent.

Streikende gruvearbeidere

Opp mot 100.000 arbeidere har streiket de siste to månedene i Sør-Afrika.

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt