Hopp til innhold

Grønne alger truer kinesisk badeby

Turister og fastboende som ønsker å ta seg et bad på de populære strendene i badebyen Qingdao på østkysten av Kina må stige ut i vann som er helt grønt på grunn av alger som sprer seg.

Grønn elv i Kina

Kinesiske barn bader på stranden i Qingdao på Kinas østkyst. Algene skal ikke være helseskadelige.

Foto: STR / Afp

Myndighetene er bekymret for at fiske- og turistindustrien skal bli rammet i det som er den viktigste årstiden for turisme i Shandong-provinsen.

Grønn elv i Kina

Kinesiske sommerturister lar seg ikke skremme av den grønne algen, og bader og soler seg på stranden i kystbyen Qingdao i Shandong-provinsen i Kina.

Foto: STR / Afp
Qingdao, Kina

Slik ser det vanligvis ut i sommersesongen på strendene i Qingdao.

Foto: STR / AFP

LES: Algesjø truer Kina

Ikke giftig

Algen heter enteromorpha prolifera og er ikke giftig, men fordi den vokser så tett blokkerer den det meste av sollyset til livet under vannflaten. I tillegg konsumerer algene så store menger oksygen at det aller meste av annet liv langs kysten kveles, skriver avisen China Daily.

Algebeltet er 70 meter bredt og 10 meter langt, ifølge avisen China Daily og dekker strandområdet i byen som et stort grønt teppe. Likevel bader folk i den grønne massen.

– Vi lar oss ikke stanse av den grønne algen. Jeg bader her som vanlig, sier Zhao Xiaowei til avisen.

Ifølge noen av de badende føles algeplanten som mykt gress.

LES: Tror Norge kan erobre det europeiske drivstoffmarkedet

Alger i Kina

Lokale badende vasser blant alger i byen Quingdao i Kina.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Et mysterium

Det er ikke første gang byen Quingdao rammes av en grønn algeoppblomstring.

Siden 2007 har algen blomstret opp med ujevne mellomrom, og man vet fortsatt ikke hvorfor algen stadig vender tilbake.

– Vi vet ikke hvor det stammer fra og hvorfor det plutselig gror så kraftig, sier professor Bao Xianwen fra Ocean Universitety of China som er basert i Quingdao til China Daily.

– Det må ha noe å gjøre med klimaendringene, men jeg har ikke vitenskapelig dekning for å si det enda, legger professoren til.

Tidligere i sommer fylte ryddemannskaper opp over 100 sekker med den grønne planten i et forsøk på å rydde kysten. Dersom algen blir liggende i strandkanten råtner den, og lukten vil med sikkerhet jage bort alle turister som besøker området.

Qingdao er ikke det eneste stedet som har opplevd en grønn algeinvasjon. I fjor var Det baltiske hav dekket av et algeteppe på størrelse med Tyskland, Og tidligere i sommer kunne byen East Hampton i New York melde om et irrgrønt hav uenfor byen.

Alger i Kina

En mann svømmer i det irrgrønne algebeltet.

Foto: STR / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt