Google-feil til domstolen i Haag

En feil i Googles karttjeneste førte til at Nicaragua gjorde krav på en del av nabolandet Costa Rica. Nå havner saken hos Den internasjonale domstolen i Haag.

Nicaraguanske soldater ved San Juan-elva

Nicaraguanske soldater ved San Juan-elva.

Foto: CESAR PEREZ / Afp

Det var i forbindelse med et mudringsprosjekt i oktober at myndighetene i Nicaragua la Google Maps til grunn for å overta en omstridt del av San Juan-elven, som markerer grensa til Costa Rica i sør.

Landene har kranglet om nøyaktig hvor grensa skal gå i over 200 år, og ettersom Googles kart viste at den gikk sør for øya Calero, rykket Nicaragua inn med rundt 50 soldater, plantet et flagg og slo leir på øya.

Problemet var bare at Googles kart var feil. Selskapet innrømmet fredag at de hadde brukt feilaktig informasjon til å oppdatere kartet, og at grensa var plassert opptil 2,7 kilometer unna der den burde ha vært.

Det ville imidlertid ikke Nicaragua gå med på, og landets utenriksminister, Samuel Santos, ba Google om å trekke tilbake rettelsen.

Nicaraguanske soldater ved San Juan-elva

Nicaraguanske soldater planter et flagg ved San Juan-elva.

Foto: Esteban Felix / Ap

Nekter å trekke seg ut

I helgen vedtok Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) at de to landene måtte møtes innen 27. november, og ba om landene om å avstå fra å sende væpnede styrker til området.

Mens Costa Rica kaller avgjørelsen en diplomatisk seier, nekter Nicaragua å trekke seg ut av grenseområdet, og klager nå saken inn til Den internasjonale domstolen i Haag, skriver The Guardian.

Nicaraguas president Daniel Ortega beskylder OAS for å ha tatt livet av muligheten for å løse konflikten ved hjelp av samtaler, og kaller avgjørelsen en konspirasjon.

– Vi kommer ikke til å forlate noe område innenfor Nicaraguas grenser langs grensene til våre brodernasjoner Costa Rica og Honduras, og vi vil heller ikke trekke styrkene våre ut av noen maritime områder. Ikke hæren, og ikke politiet som kjemper mot narkotikasmugling, sier Ortega.

Nicaraguas president Daniel Ortega

Nicaraguas president Daniel Ortega peker på et kart over det omstridte området på en pressekonferanse i Managua.

Foto: ELMER MARTINEZ / Afp

Vil kontakte FNs sikkerhetsråd

Costa Ricas president Laura Chinchilla

Costa Ricas president Laura Chinchilla.

Foto: EZEQUIEL BECERRA / Afp

Ortega hevder også at nabolandene lar seg manipulere og påvirke av narkotikahandelen i området, noe som har fått Mexico og Colombia til å reagere.

Costa Rica har på sin side sendt rundt 70 politifolk til en by like ved det omstridte grenseområdet, og president Laura Chinchilla varsler hun vil melde saken inn til FNs sikkerhetsråd dersom den ikke blir løst.

Chinchilla kaller Nicaraguas handling en invasjon, og sier at «landets verdighet er skitnet til».

I Costa Ricas hovedstad, San Jose, ble Nicaraguas ambassade angrepet med en bensinbombe fredag. Ingen ble skadd.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt