Normal

Sjefrabbiner om strandede fredsforhandlinger: - Kerry tenkte ikke utenfor boksen

Sjefrabbiner i Norge Michael Melchior mener USAs utenriksminister mislyktes i fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina fordi han ikke våget å tenke utenfor boksen.

Sjefrabbiner i Norge, Michael Melchior

Sjefrabbiner i Norge, Michael Melchior.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

I går fikk han besøk av Israels president Shimon Peres i synagogen i Oslo.

Melchior har samarbeidet med den israelske presidenten i over tretti år og var blant annet viseutenriksminister under Peres' siste periode som utenriksminister.

– Shimon Peres er en helt unik person. Han er blitt et ikon for det israelske samfunnet, sier Melchior.

Han husker tilbake til den gangen Peres var i Oslo for å ta imot Nobels fredspris sammen med statsminister Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasser Arafat i 1994.

– Den gang var det mange fra USA og Israel som kom hit for å demonstrere imot dem. I dag derimot er han svært populær i Israel. Åtti prosent av israelerne sier de liker ham, sier Melchior.

Han mener dette skyldes at Peres gjennom sitt presidentskap har vist respekt også mot dem som er uenige med ham.

– Fortsett fredsforhandlingene

Hovedbudskapet til Peres da han møtte de norske jødene var at fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina ikke måtte gis opp, selv om de har strandet nå.

Melchior er enig, men mener at det at det er den amerikanske utenriksministeren feil at det ikke lyktes denne gangen heller. John Kerry ledet fredsforhandlingene som ble lagt på is i april.

– Han kjørte etter det samme blindspor som vi hadde forsøkt åtte- ni ganger tidligere. Forhandlingene manglet helt markant nytenkning. Vi må tenke utenfor boksen. Vi har forsøkt etter samme mønster i tjue år og vi må innse at vi ikke kommer noen vei med det, mener Melchior.

Israels president Shimon Peres

Israels president Shimon Peres på talerstolen i synagogen i Oslo.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Positiv til samarbeid på palestinsk side

Selv er Melchior positiv til at de palestinske fraksjonene Fatah og Hamas nå er enige om å samarbeide.

Dette er et samarbeid Israels statsminister Benjamin Netanyahu er svært negativ til. Da samarbeidet ble kjent sa Netanyahu at palestinernes president Mahmoud Abbas måtte velge mellom fred med Israel eller med Hamas, fordi Hamas tidligere har sagt at de prøver å ødelegge Israel.

Melchior ser imidlertid saken annerledes.

– Jeg personlig er ikke negativ til avtalen mellom Fatah og Hamas. Jeg mener at hvis den avtalen kan føre frem til at Hamas kan bli dratt med i en fredsprosess og vi dermed kan få en sjanse til å få fred med alle palestinerne så er det bra, sier han.

Tror på Norgesbesøket

Nå håper han Peres' Norgesbesøk kan blåse nytt liv i fredsforhandlingene.

– Jeg tror at Shimon Peres' besøket kan være med og gi en innsprøytning fra norsk side. Norge har jo vært sterkt involvert de siste tjue årene og jeg både håper og tror at det vil fortsette med den nåværende regjeringen, sier han.

Og legger til:

– Gjennom den kontakten jeg har med Utenriksdepartementet så vet jeg at man ikke gir opp, selv om denne runden har mislyktes.

Statsbesøket fra Israels president avsluttes tirsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt