NRK Meny
Normal

Gaddafi: Libyerne elsker meg

Libyas leder Muammar al-Gaddafi (68) møtte fredag ettermiddag tilhengere på Den grønne plassen i Tripoli, og ba dem gjøre seg klare til å forsvare landet. – Libyerne elsker meg, sier Gaddafi.

Video Gaddafi taler til sine tilhengere 25.feb

Fra taket på en bygning holdt Muammar al-Gaddafi en tale til tilhengerne i Tripoli. Klikk på bildet for å se video.

Gaddafi holdt talen fra toppen av en bygning, iført vinterjakke og en jaktlue.

– Gjør dere klare til å forsvare Libya, gjør dere klare til å kjempe for verdighet, gjør dere klare til å kjempe for olje, sa Gaddafi.

Han opplyste også at landets våpenlagre - når det blir nødvendig - vil bli åpnet, slik at befolkningen kan bevæpne seg.

– Vi skal kjempe, hvis det er det de vil

– Vi er klare til å overvinne fienden, sier Gaddafi, og legger til: «Vi skal kjempe, hvis det er det de vil».

Det er usikkert hvor mange som var tilstede på Den grønne plassen, av nyhetsbyrået Reuters kalt det siste tilholdsstedet mot bølgen av demonstranter.

Gaddafi sendte slengkyss til tilhengerne og hyttet med neven mot demonstrantene. Da han ble mer og mer opphisset, brøt han ut: «Muammar al-Gaddafi er hos dere. Jeg står sammen med folket og vi vil kjempe mot dem og drepe dem, hvis de vil det».

– Se på folkets styrke, den er uovervinnelig, sa 68-åringen, før han ba ungdommen om å gå ut i gatene og danse.

– Ungdom, gjør som dere vil! Dere er fri til å danse, synge og feire i alle gatene hele natten. Muammar Gaddafi er en av dere. Syng, dans, fryd dere!

I talen ba han tilhengerne om å beskytte Libya og dets oljeinteresser. Ifølge CNN har demonstrantene i dag tatt kontroll over byen Brega, der det er ligger en oljeterminal.

Møtt med skarpe skudd

Demonstranter som våget seg ut i Tripolis gater etter fredagsbønnen, ble møtt med skarpe skudd. Gaddafi viser ingen tegn til å gi seg selv om han taper terreng og mister stadig flere sentrale støttespillere.

Fredag var det varslet massemønstring mot Gaddafi i hovedstaden, men mange så ut til å være altfor redde til å gå ut. Gatene var ifølge øyenvitner fulle av Gaddafis sikkerhetsstyrker og leiesoldater, og da noen hundre demonstranter våget seg ut i en forstad vest i Tripoli, ble de straks møtt med skarpe skudd.

– Jeg så to menn falle ned, og noen fortalte meg at de var skutt i hodet, forteller Hadar, en næringsdrivende i Tripoli.

Ali, en annen næringsdrivende i byen, sier sikkerhetsstyrkene åpnet ild mot en gruppe mennesker som var samlet ved en moské i Tripoli.

Slik gikk det også i flere andre bydeler øst i byen. Flere personer ble drept, men tallene varierer fra to til fem. Styrkene skal ha skutt vilkårlig mot demonstrantene.

– Det er lik overalt. Det er krig i ordets rette forstand, sier Akila Jmaa, som fredag flyktet til Tunisia fra Zawiyah vest for Tripoli.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt