NRK Meny
Normal

Gaddafi: Forberedt på en lang krig

Libyas leder Muammar al-Gaddafi har ingen planer om å gi seg. – Lederne i Storbritannia, Frankrike og USA kommer til å falle som Hitler og Mussolini, advarte han i en tale i dag.

Muammar al-Gaddafi

Muammar al-Gaddafi advarer koalisjonsstyrkene om at det libyske folket er bevæpnet og klar til kamp. Dette bildet er fra en tidligere tale.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

– Alle tyranner faller under presset fra folkemassen, var forklaringen hans.

Libysk opprører

En libysk opprører feirer koalisjonens angrep med å vaie med det gamle libyske flagget.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

I går avfyrte franske fly de første skuddene i aksjonen som har fått navnet «Operasjon Odessey Dawn». Få timer senere ble over 100 kryssraketter skutt ut fra amerikanske og britiske krigsskip mot mål i Libya.

Natt til i dag fulgte amerikanske bombefly opp med å slippe 40 bomber på en flyplass i Libya.

– Alle libyere er bevæpnet og klare til kamp

I en radiosendt tale i dag manet Gaddafi det libyske folket til kamp.

– Vestens angrep er det samme som terrorisme, sier han, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Gaddafi varslet i går at han ville åpne våpenbutikkene i Libya - og i talen i dag sier han at alle libyere nå er blitt utstyrt med våpen og er klare til å forsvare landet mot angrepene.

– Hele det libyske folket står samlet. Libyske menn og kvinner har fått våpen og bomber. Dere kommer ikke til å rykke frem, dere får ikke sette fot i dette landet, var Gaddafis klare beskjed til koalisjonsstyrkene.

– Lederne i Storbritannia, Frankrike og USA kommer til å falle som Hitler og Mussolini. Alle tyranner faller under presset fra folkemassene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gaddafi-tilhengere i Tunisia

Gaddafi-tilhengere i Tunisia kysser et bilde av den libyske lederen. Ifølge statlig libysk TV har Gaddafi-lojale libyere dannet et menneskelig skjold rundt Gaddafi.

Foto: FETHI BELAID / Afp

– Et gledelig øyeblikk

Til tross for at libyske folkemasser i flere uker har krevd Gaddafis avgang, har han ingen planer om selv å gi etter for presset. Han advarer koalisjonsstyrkene mot at han ikke vil sky noen midler.

– Vi lover dere en lang krig uten noen grenser. Vi er forberedt på en lang krig i Libya, det er ikke dere. Dette er et gledelig øyeblikk. Vi kommer ikke til å reise fra landet vårt, vi vil frigjøre det, mener Gaddafi.

– Amerika, Frankrike og Storbritannia, dere får ikke nyte godt av vår olje. Dere er angriperne, dere er som dyr, slår han fast.

USAs forsvarssjef: Vellyket start

USAs forsvarssjef Mike Mullen

Mike Mullen sier at koalisjonsstyrkene har klart å stanse Gaddafis styrker i Benghazi.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

USAs forsvarssjef Mike Mullen sier søndag formiddag at «Operasjon Odessey Dawn» har hatt en betydelig fremgang det siste døgnet, og han betegner operasjonens første fase som vellykket.

– De allierte styrkene har lyktes i å etablere en flyforbudsone over Libya, og har stoppet Gaddafi-styrkenes angrep på opprørere i Benghazi, sier han til den amerikanske TV-kanalen NBC.

Ifølge Mullen er det ikke rapportert om sivile sårede etter angrepene.

Han understreket at operasjonen utelukkende fokuserer på å oppfylle FN-resolusjonen, og at den ikke har som mål å fjerne Gaddafi.

Dansk forsvarsminister: Håper vi får tatt ham

Norge skal bidra med seks F-16-fly til operasjonen i Libya. Luftforsvaret har fått ordre om å gjøre seg klare til å dra.

De danske kampflyene er allerede på plass på den italienske øya Sicilia, der også de norske flyene kan ende opp med å ha base.

Danmarks forsvarsminister Gitte Lillelund Bech sier i dag hun håper de allierte lykkes i å få tatt Gaddafi og stilt ham for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, for å få dømt ham der.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt