Hopp til innhold

– Landminer dukker opp på steder de ikke har vært før

Bosnia og Hercegovina er Europas mest mineinfiserte land. Nå frykter man at oversvømmelsene i landet skal grave opp minefelt og dra med seg miner langt utenfor landets grenser.

zepce flom bosnia

Oversvømmelsene har utløst jordras og ført til store ødeleggelser i tillegg til å ha kostet mange mennesker livet i Bosnia og Serbia. Nå frykter man at ras kan ha gravd opp flere minefelt i Bosnia. Her fra Topcic Polje nær byen Zepce nord for Sarajevo i Bosnia.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

De rekordstore oversvømmelsene som har rammet Bosnia-Hercegovina og nabolandene Serbia og Kroatia har ført til store ødeleggelser og kostet mange menneskeliv. I Bosnia har nå i tillegg et nytt problem dukket opp – faren for at vannmassene tar med seg landminer.

Myndighetene i landet har i samarbeid med det internasjonale samfunnet i to tiår forsøkt rydde de rundt en million landminene som ble lagt ut i Bosnia og Hercegovina under krigen i årene 1992–95.

Før oversvømmelsene begynte å herje i landet antok man at nesten 120.000 miner fremdeles ikke var ryddet – i 9.416 forskjellige felt.

Bosnia Miner

Man antar at nesten tre prosent av Bosnias samlede areal er kontaminert av miner.

Foto: AMEL EMRIC / AP

Flommene har vasket vekk elvebredder og utløst jordras som igjen har gravd opp advarselskilt ved minefelt, og i mange tilfeller eksplosivene selv.

Kan ende i Svartehavet

Bosnia-Hercegovinas Mine Action Centre skal fra mandag av sende ut folk til å foreta søk etter minene som har kommet på avveie.

– Landminer dukker opp på steder de ikke har vært før, sier Sasa Obradovic ved Mine Action Centre.

At minene nå blir gravd opp kan skape problemer også internasjonalt ettersom vannmassene kan frakte dem med seg. Elvene i området er sideelver til elven Sava som renner langs den kroatiske grensen og møter Donau i Serbia. Donau renner så videre gjennom Bulgaria og Romania, og inn i Svartehavet.

Eksperter advarer nå om at minene kan bli fraktet med vannmassene gjennom halve Sørøst-Europa eller sette seg fast i turbinene til vannkraftverk.

– Vi samarbeider med Kroatia og Serbia om problemet, sier Obradovic.

Artikkelen fortsetter under bildet

Brcko flom

oversvømmelsene er de verste på over 100 år i Bosnia og Serbia. Her et bilde tatt av byen Brcko i Bosnia.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

600 drept av miner

Ifølge internasjonale avtaler og mål skulle Bosnia være minefritt innen mars 2009, men tidsfristen viste seg å være umulig å holde.

Landet er Europas mest mineinfiserte og man håper nå at ryddingen skal være fullført innen 2019.

Før flommen var det anslått at det fremdeles ligger miner i om lag 2,5 prosent av Bosnia, og at om lag en halv million mennesker er truet av disse.

Over 600 mennesker har blitt drept i mineeksplosjoner i landet siden krigen tok slutt og mer enn 1000 har blitt skadet. Så langt i år har fire mennesker blitt drept og åtte skadet av miner i Bosnia.

15.000 evakuert

Minst 44 mennesker har mistet livet de siste dagene i de verste oversvømmelsene som har rammet Bosnia og Serbia på over hundre år. 16 mennesker er bekreftet døde i Serbia så langt, 27 i Bosnia, mens én er funnet død i Kroatia.

Minst 15.000 mennesker er evakuert fra en lang rekke byer og landsbyer i Serbia, og det er erklært unntakstilstand både i Serbia og i Bosnia.

Årsaken til oversvømmelsene er ekstremt kraftig regn siden tirsdag. Ifølge Serbias statsminister Aleksander Vucic falt det mer regn i løpet av én dag enn det vanligvis gjør på fire måneder.

Storflom i Bosnia og Serbia

SISTE NYTT

Siste nytt