Her kommer de seg vekk rett før jordraset tar huset

Serbia og Bosnia opplever den verste flommen som er registrert noensinne. I landsbyen Topcic Polje kan man se dramatiske bilder av hus som blir revet bort av jordmassene.

Jordras i Bosnia-Hercegovina

FLOMMENS KATASTROFALE FØLGER: I Sarajevo og i landsbyen Topcic Polje har store jordras revet vekk flere titalls hus.

Minst fem mennesker har mistet livet i den verste flommen i Serbia og Bosnia på over 120 år. Tusenvis er evakuert, mens nærmere 200.000 serbere og bosniere er uten strøm.

– Dette er en katastrofe. Naturen har aldri vært så grusom mot oss, sier Serbias energiminister Aleksandar Antic.

Folk prøver etter beste evne å redde det de kan, men tusenvis av hjem er allerede ødelagt av vannet. Store nedbørsmengder har også ført til en rekke jordras som har tatt med seg hus og ødelagt veier.

Landene ber nå EU og Russland om hjelp til å takle krisen.

I Serbia er det ankommet et redningsteam fra Russland, som skal hjelpe til med å redde mennesker i Obrenovac, 3 mil utenfor hovedstaden Beograd.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Minst fem mennesker er omkommet i den verste flommen i Serbia og Bosnia på over hundre år.Årsaken er ekstremt kraftig regn de siste dagene. Ifølge Serbias statsminister Aleksander Vucic falt det mer regn i løpet av en dag enn det vanligvis gjør på fire måneder.

SE VIDEO: Verste flom på over hundre år i Serbia og Bosnia.

Fører til enorme jordras

Landsbyboere i Topcic Polje, ved den bosniske byen Zenica, har tatt beina fatt for å komme seg unna. Med vesker og spedbarn i armene har de flyktet langs jernbaneskinnene, ettersom det er trafikkork på veiene.

I den nordlige byen Banja Luka har elven Vrbas flommet over og fortvilte innbyggere venter på hjelp.

– Vi har ventet på redningsmannskaper i timesvis. Mange menneskers liv står i fare, sier Milanka Stojic (62) til nyhetsbyrået AFP over telefon.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bosnia hjelpearbeid

MILITÆRETS REDNINGSARBEID: Bosniske militæret redder personer fra den verste flommen som noensinne er rammet landet.

Foto: Amel Emric / Ap

Dyr rømmer fra gårdene

Frivillige har forsøkt å samle hundrevis av dyr som har rømt fra oversvømte gårder i Banja Luka.

– Mange dyr er fanget i gjørmen og dusinvis av sauer har nettopp blitt feid vekk av flommen, sier Mirko Ostojic til AFP.

Meteorologer regner med at regnværet vil fortsette fram mot slutten av uka.

Ifølge Serbias statsminister Aleksander Vucic har det falt mer regn i løpet av en dag enn det vanligvis gjør på fire måneder.

– Dette er den verste flomkatastrofen noensinne. Og ikke bare de siste hundre årene; dette har aldri tidligere skjedd i Serbias historie, sa Vucic torsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bosnia hjelpearbeid

FRIVILLIGE: 150 km nord for Sarajevo, i byen Maglaj, bruker frivillige båter som fremkomstmiddel når de deler ut mat til innbyggere som er strandet på grunn av flommen som herjer Bosnia og Serbia.

Foto: Amel Emric / Ap

Nektet å evakuere

En brannmann og fire andre personer har druknet i Serbia. Et av flomofrene skal ha mistet livet da han nektet å forlate hjemmet sitt i Umcari, en forstad til hovedstaden Beograd.

I Bosnia har militærhelikoptre evakuert flere titall mennesker fra hustak i den oversvømte byen Maglaj. Her har elva Bosna gått over sine bredder og dratt med seg ei viktig bru.

En mann i den østlige delen av landet døde av hjerteinfarkt da han forsøkte å redde kyrne sine fra å drukne, ifølge lokale leger.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt