NRK Meny
Normal

Frykter kolera i Katmandu

KATMANDU (NRK): I Katmandu er frykten stor for utbrudd av kolera og andre smittsomme sykdommer. Folk mangler tilgang til rent vann, og mange velger nå å forlate byen og reise mot India.

I Katmandu er frykten stor for utbrudd av kolera og andre smittsomme sykdommer. Folk mangler tilgang til rent vann, og mange velger nå å forlate byen og reise mot India.

Se NRKs reportasje om kolerafrykt i Katmandu.

Billettprisene på bussen er tredoblet. Likevel fylles tak og vegger til randen i bussene som lover å bringe folk ut av byen.

– Vi reiser nå. Jeg er redd for sykdommer, forteller en av dem som har fått plass på en buss. – Her er sykdom og fattigdom, stadig flere blir syke, sier han.

Reiser fra Katmandu

Mange reiser fra Katmandu av frykt for kolera. Disse to er heldige, og har fått plass på bussen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Vannet en trussel

For folk her i hovedstaden er vannet den største trusselen nå. Vannkildene er sterkt forurenset, uansett hvor mye folk vasker seg. Sanitærforholdene er elendige, preget av hvordan en håndfull toaletter den siste uken er brukt av titusenvis av mennesker.

Legene som jobber her vet at kolera kan bryte ut når som helst, og at de har for lite ressurser til å stoppe det.

– Som i alle naturkatastrofer er det slik at folk etter noen dager bor mer eller mindre hvor som helst, og bruker det som fins for å greie seg. På dette tidspunktet opptrer den andre katastrofen, nemlig smittsomme sykdommer, sier Roshan Kumar Jha, som er lege ved Bir-sykehuset.

Vasker seg, men vannkildene er likevel sterkt forurenset

Uansett hvor mye folk vasker seg, er vannkildene i Katmandu sterkt forurenset.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Jeg vil bort herfra

Etter fem dager under presenningene her har en slags hverdag tatt form. Men de som er igjen nå er også de mest sårbare, de som har fått husene sine ødelagt og ikke har noe å vende tilbake til.

– Jeg vil finne et sted å være, jeg vil bort herfra, sier Ranchandra Solangay, der han sitter under teltduken.

For selv om jordskjelvet nå er forbi, vet de voksne her at faren langt fra er over.

Vil bort

De har fått husene sine ødelagt og har ikke har noe å vende tilbake til. - Jeg vil bort, sier Ranchandra Solangay (midt i bildet).

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt