Hopp til innhold

Frykter falske hjelpearbeidere på Filippinene

Barn som er blitt foreldreløse etter tyfonen på Filippinene står i fare for å havne i hendene på menneskehandlere. FNs barnefond advarer om at de kan bli solgt og tvunget til prostitusjon.

Barn Tacloban

To barn kikker ut fra et skjul de har laget seg i Tacloban.

Foto: NOEL CELIS / Afp

Ifølge UNICEF er trafficking allerede utbredt i det hardt rammede landet. Mellom 60.000 og 100.000 barn var før katastrofen utsatt for menneskehandel og organisasjonen mener faren er økt nå.

– Det er mange barn som er veldig traumatiserte etter tyfonen. Mange av dem har enten mistet foreldrene sine eller kommet bort fra dem. Vi er redde for at de kan bli misbrukt, hvis vi ikke nå raskt får en beskyttelse på plass, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

Kyniske menneskehandlere

Organisasjonen advarer mot falske hjelpearbeidere som lover medisinsk hjelp og annen beskyttelse.

– Dette er kynisk kriminelle menneskehandlere. Noen av dem vil utgi seg for å være en hjelpearbeider som skal følge barnet til en helsestasjon eller en lege og så kommer de aldri tilbake, sier Apeland.

Ifølge April Sumaylo i Redd Barna på Filippinene er tre millioner barn på en eller annen måte blitt rammet av katastrofen. Tidligere ville forldreløse blitt plassert i barnehjem, men mange av de enkle hjemmene ble ødelagt av de voldsomme naturkreftene.

Nica Cabutin

Da Nica Cabutin ble funnet klamret hun seg til vrakgods fra tyfonen.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Nyhetsbyrået AFP har møtt vesle Nica Cabutin i Tacloban. Moren, faren og de tre søsknene hennes ble tatt av flomvannet. Nå bor hun i et senter for mishandlede og voldtatte kvinner.

Lokale myndigheter regner med å plassere flere der, siden de to store barnehjemmene i byen er ødelagt.

Barn fra seks barnehjem ikke gjort rede for

Apeland sier det er barn fra seks barnehjem i katastrofeområdet som de ikke vet hvor er blitt av. UNICEF har ikke fått noen rapporter om at noen er blitt kidnappet, men han er urolig.

– Disse barna er veldig sårbare. Vi vet fra tilsvarende situasjoner andre steder at når slike katastrofer skjer er både familiens og samfunnets beskyttelse borte og det betyr mennesker som vil utnytte situasjonen har større muligheter.

FN anslår at fire millioner mennesker har mistet hjemmet sitt i tyfonen, mens bare rundt 350.000 har kommet seg til de mottakene som finnes.

Lover hjelp og forsvinner med barna

UNICEF prøver nå å registrere og identifisere barn i Tacloban og oppretter et dagsenter der foreldre kan la barna oppholde seg mens de er ute og leter etter mat og vann og annet de trenger. Organisasjonen har sammen med filippinske myndigheter satt i gang en radiokampanje der de advarer foreldre og andre mot å forlate de små.

Bernt Apeland

– Også ved andre katastrofer har kyniske menneskehandlere slått til, sier Bernt G. Apeland.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Foreldrene må være klar over at hvis det kommer noen og sier at «jeg kan følge ditt barn til en lege, jeg skal sørge for at ditt barn får mat » så kan det være lett å la seg lure. De kan bli brukt som barnearbeidere eller i en prostitusjonsring, sier Apeland.

Han sier det viktigste nå er å passe på alle store trafikkpunkter og overvåke dem og viser til erfaringer fra tidligere katastrofer:

– Etter jordskjelvet i Haiti klarte vi å få stanset en buss med barn på grensen til Den dominikanske republikk.

Alle de 33 barna om bord hadde foreldre. Amerikanske misjonærer ble anklaget for barnesmugling, men sa at de bare ville hjelpe barna til å få et bedre liv.

– Vi må passe på flyplasser, havner og busser. Vi må stanse disse forsøkene før de lykkes, sier Bernt Apeland.

SISTE NYTT

Siste nytt