Fransk gissel: – Flere er såret

– Flere av gislene er alvorlig såret og noen har eksplosiver i beltene. Det sier en 52 år gammel franskmann som en sveitsisk avis har snakket med.

Statoils anlegg i Algerie

Anlegget ligger 1500 kilometer sør for hovedstaden Alger.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

La Tribune de Genève skriver at deres journalist har snakket med mannen i går kveld. Avisen understreker at de fikk kontakt med mannen fordi gisseltakerne tillot ham å snakke med deres journalist.

Franske myndigheter har foreløpig ikke villet kommentere om de har statsborgere blant gislene.

41 utenlandske og rund 150 algeriske arbeidere ble tatt som gisler i et angrep sør i Algerie onsdag morgen. Ni nordmenn er blant gislene.

Franskmannen fortalte den sveistiske avisen at han er i en gruppe på rundt 30 og at det er andre utenlandske som er andre steder i anlegget.

– Det er flere her som er alvorlig såret. Noen gisler har eksplosiver i beltet, fortalte han.

– Vi blir godt behandlet

Avisen har også snakket med et gissel fra Algerie som er en del av en langt større gruppe.

Den franske avisen Sud Ouest har også vært i kontakt med en 52 år gammel franskmann som skal være gissel ved anlegget.

– Det går. Vi blir godt behandlet, sier han til avisen.

Han er en av de ansatte i cateringselskapet som leverer tjenester til gassanlegget.

Ber hæren trekke seg tilbake

Også den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera har snakket med noen av gislene. En brite, en japaner og en ire, som presenterte seg som gisler, ba den algeriske hæren trekke seg tilbake fra gassanlegget.

Ifølge den arabiske TV-kanalen sa en av de rundt 20 gisseltakerne at snikskyttere fra den algeriske hæren har skutt mot dem. To gisler skal ha blitt såret i denne skytingen. Mannen truer med å drepe et britisk gissel, hvis angrepet fortsetter, melder tv-kanalen.

TV-kanalen snakket med de tre utenlandske gislene på telefonen og samtalen ble direkte oversatt til arabisk. De tre skal ha insistert på at hæren må slutte å skyte mot dem og at algeriske myndigheter skulle starte forhandlinger med gisseltakerne.

TV-kanalen sier de ikke vil sende intervjuet fordi de er i tvil om hvilket press gislene var under da de uttalte seg.

La Tribune de Genève snakket også med en av gisseltakerne.

– Vi krever at det legges press på algeriske myndigheter slik at de ikke går til angrep, sa mannen. Han gjentok også at gisselaksjonen er et svar på den franske krigføringen i Mali.

Han sa at han hadde gisler fra Norge, Sør-Korea, Frankrike, USA og Filippinene i sin gruppe.

Noen gisler skal ha rømt

30 arbeidere skal ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS ha klart å rømme fra terroristene ved Statoils gassanlegg, 17 av dem skal være utenlandske, 13 fra Algerie. Det melder algerisk TV.

De algeriske gislene har ikke vært like strengt bevoktet som de utenlandske, men skal ha fått love til å bevege seg rundt på området.

En av dem sier i et intervju med Al Jazeera at sikkerheten ved gassanlegget ikke var god nok.

Han mener politifolkene som skulle vokte anlegget var for passive og ber landets president Abdelaziz Bouteflika gripe inn og redde gislene.

Se nyhetsinnslag fra Al Jazeera her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt