Hopp til innhold

Frankrike i terrorberedskap

Frankrikes statsminister Manuel Valls har beordret skjerpet sikkerhet ved alle sensitive mål i Frankrike. President François Hollande reiser hjem fra EU-toppmøtet i Brussel for å følge situasjonen.

FRANCE-TOURISM/ A police patrol keeps watch as tourists enjoy a long holiday weekend at the Eiffel Tower in Paris

Politi ved Eiffel-tårnet i Paris

Foto: MAL Langsdon / Reuters

Frankiske myndigheter slår nå fast at angrepet mot gassfabrikken sørøst i Frankrike var et terrorangrep. Frankrikes statsminister Manuel Valls har beordret et skjerpet sikkerhetsnivå i hele regionen Rhône-Alpes. Også andre sensitive mål i Frankrike skal nå sikres bedre.

President François Hollande har avbrutt sitt besøk ved EU-toppmøtet, og reiser nå hjem til Frankrike for å følge situasjonen

Åpner terroretterforskning

Politiet i Frankrike har innledet terroretterforskning etter angrepet mot gassfabrikken i Saint-Quentin-Fallavier i formiddag. Hodet til en drept person skal ha blitt funnet spiddet på gjerdet til inngangen. Dette hodet var dekket med arabisk skrift.

FRANCE-ATTACK-FACTORY
Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Den innledende etterforskningen viser at det var en eller flere personer i et kjøretøy som kjørte inn i gassfabrikken i formiddag. Deretter eksploderte det, sier en kilde i rettsvesenet til nyhetsbyrået AFP.

IS tilknytning

Gjerningsmannen eller gjerningsmennene skal ha kjørt inn på fabrikkens område og detonert flere sprengladninger. Ifølge avisen Le Monde var det to personer bak angrepet på fabrikken i byen Saint-Quentin-Fallavier, rundt 30 kilometer sørøst for Lyon. En av de to skal ifølge avisen ha tilhørighet til ekstremistgruppen IS. En angriper bar ifølge franske medier på et islamistflagg.

Fabrikken som ble rammet av angrepet er del av det multinasjonale selskapet Air Products, som blant annet selger gass og kjemikalier til industrien.

FRANCE-BLAST/ French Gendarmes block the access road to the industrial area of Saint-Quentin-Fallavier
Foto: EMMANUEL FOUDROT / Reuters

Rødt nivå

De siste ukene har trusselnivået i Frankrike vært på rødt nivå. Det sier en kilde i de nasjonale sikkerhetsstyrkene til avisa Le Dauphine.

Angrepet kommer mindre enn seks måneder etter terrorangrepene i
og rundt Paris hvor 17 mennesker ble drept i januar. Disse
angrepene startet med en skytemassakre i redaksjonslokalene til
Charlie Hebdo.

SISTE NYTT

Siste nytt