Hopp til innhold

Fortsatt massiv jakt på ubåt i Stockholms skjærgård

STOCKHOLMS SKJÆRGÅRD-OSLO (NRK): Jakten på det Forsvaret kaller en «mulig utenlandsk undervannsaktivitet» har pågått hele natten og fortsetter for fullt utover dagen. Ifølge Svenska Dagbladet var det en privatperson som varslet Forsvarsmakten om ubåten.

Millitært fartøy som elter etter ubåt i Sverige

Dette skipet er et av av de om lag 15 krigsskipene og et stort antall mindre fartøy som deltar i søket etter ubåten. Her søker det i Kanholmsfjadren i Stockholms skjærgård lørdag formiddag, 18.10.14.

Foto: NRK

Ifølge en fotograf fra Aftonbladet deltar om lag 15 krigsskip og et stort antall mindre fartøy i jakten på en utenlandsk ubåt.

Aftonbladet melder at skip som søker skal ha synkebomber ombord som kan brukes for å tvinge ubåter opp på havoverflaten.

Svenske myndigheter har ikke villet si noe om mistanken retter seg mot noe bestemt land, men episoden vekker minner fra den kalde krigen da flere sovjetiske ubåter ble oppdaget i svensk farvann.

Forsvarsminister Peter Hultqvist sier han vil ha en større åpenhet rundt denne type krenkelser.

– Jeg vil ha mer åpenhet om krenkelser og lignende hendelser. I Finland informerer man direkte om krenkelser, og det er ett av de landene som vi når ser på i regjeringen, sier han til Svenska Dagbladet.


– Vi forsøker nå å verifisere opplysningene

Millitært fartøy leter etter ubåt i Stockholms skjærgård

Over 200 personer fra det svenske sjøforsvaret, luftforsvaret og heimevernet leter nå etter en utenlandsk ubåt i skjærgården utenfor Stockholm.

Foto: SVT

Forsvarsmakten vil i løpet av lørdag morgen ikke gå ut med noen ny informasjon rundt letingen. Ifølge Jesper Tengroth, presseoffiser ved Forsvarsmakten, er det planlagt å holde en pressekonferanse senere lørdag ettermiddag.

– Den kommer til å fortsette til vi synes vi er ferdige, sier pressetalsmann Jesper Tengroth i Försvarsmakten til nyhetsbyrået TT.

– Vi forsøker nå å verifisere de opplysningene vi fikk i går, som vi anser kommer fra troverdige kilder, og se om det finnes substans i dem eller ikke, føyer han til.

– Vi planlegger en pressekonferanse, men når og hvor er fortsatt uklart. Vi må se på det i morgentimene og se hva som er mulig, sier han til SVT Nyheter.

Fredag ble det kjent at det svenske forsvaret hadde fått opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i Stockholms skjærgård, og at det straks ble iverksatt en større operasjon for å finne den angivelige ubåten, ifølge nyhetsbyrået TT.

Letingen er konsentrert rundt Kanholmsfjärden i skjærgården rett øst for den svenske hovedstaden. Området består av mange tusen småøyer, rev og skjær. Det er satt inn både fly og helikoptre, melder NTB.

Båt søker etter ubåt i den skjærgården utenfor Stockholm

Over 200 personer fra det svenske sjøforsvaret, luftforsvaret og heimevernet leter etter en utenlandsk ubåt i skjærgården utenfor Stockholm.

Foto: Stefan Janson / SVT

Over 200 jakter på ubåten

Over 200 personer fra det svenske sjøforsvaret, luftforsvaret og heimevernet leter nå etter en utenlandsk ubåt i skjærgården utenfor Stockholm, melder Aftonbladet. Det svenske forsvaret opplyser at en troverdige kilde i dag varslet om mistenkelig undervannsaktivitet.

– Vi tar dette på største alvor. Det er derfor vi gjennomfører en så stor aksjon, sier Jonas Wikström, operasjonsleder hos forsvaret i Sverige.


Det svenske forsvaret omtaler det som mistenkelig undervannsvirksomhet, og sier de nå jobber med å finne ut hva dette er.

Wikström sier de går offentlig ut fordi det er en aksjon i et trafikkert område.

– Vi har fartøy, fly og heimevernssoldater i det aktuelle området som gjør undersøkelser knyttet til analysearbeidet som pågår. Området er dessuten sterkt trafikkert, og derfor er det viktig at vi går ut og informerer om hva vi gjør, sier Wikström.

Han opplyser at forsvaret har en troverdig kilde som de bygger dette på.

– Aksjonen startet etter et intervju av denne personen, som regnes som en troverdig kilde, sier Wikström.

UBÅT GRUNNSTØTING

Under den kalde krigen skjedde det flere ganger at fremmede ubåter tok seg inn i svensk farvann. Den største hendelsen var da ubåten U 137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i 1981.

Foto: Andersson, Torbjörn / NTB scanpix

Skjedd flere ganger tidligere

Under den kalde krigen skjedde det flere ganger at fremmede ubåter tok seg inn i svensk farvann. Den første ubåtepisoden fant sted allerede i 1980, da et russisk fartøy ble observert ved Utö øst for Stockholm. Den største hendelsen var da ubåten U 137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i 1981.

Episodene førte til krise i det diplomatiske forholdet mellom Sverige og det daværende Sovjetunionen.

Dagens nyhet om mistenkelig undervannsaktivitet utenfor Stockholm er ikke første gang Sverige har fryktet utenlandske ubåter i sitt farvann.

Dagens nyhet om mistenkelig undervannsaktivitet utenfor Stockholm er ikke første gang Sverige har fryktet utenlandske ubåter i sitt farvann.


Flere meldinger om russiske fly

De siste måneden er det kommet en rekke meldinger om hvordan russiske fly har krenket nabolandenes luftrom, også Sveriges.

Operasjonsleder Jonas Wikström vil «overhodet ikke spekulere» på om den mistenkelige undervannsaktiviteten kan settes i sammenheng med krenkelsene.

Han vil ikke engang kommentere om det kan være snakk om at en ubåt har tatt seg inn i farvannet, ifølge NTB.

Aksjon Kanholmsfjärden

SISTE NYTT

Siste nytt

Voldsomme russiske angrep dreper sivile i Ukraina

Ukraina utsettes for kraftige angrep mens landets president Volodymyr Zelenskyj besøker fronten ved byen Bakhmut.

Kjemper for sitt politiske liv

– Med hånden på hjertet: Jeg løy ikke, sa Boris Johnson under ed da parlamentshøringen åpnet i ettermiddag.