Hopp til innhold

Folket vil ha Göran Persson tilbake

Det kriserammede svenske sosialdemokratiet er på desperat leting etter sin nye partileder etter Mona Sahlin. I den desperasjonen blir gammelt så godt som nytt.

Göran Persson
Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

Kommentar Kjell Pihlstrøm

Få uker før partikongressen som i slutten av mars skal velge den nye lederen, er rådvillheten tilsynelatende total.

Så dukker plutselig Göran Perssons navn opp igjen. Han var invitert til å holde innledningstalen på en fagpolitisk konferanse om sysselsetting i Stockholm.

Og vips: I en avstemning blant leserne på nettsidene til avisa Aftonbladet om hvem som bør bli ny partileder knuste Persson det som var av konkurrenter.

Men noe comeback av Gøran Persson er helt utenkelig.

Lederkrise

Derimot avslører leseravstemningen i Aftonbladet hvor dypt lederkrisen i det sosialdemokratiske partiet stikker.

For faktum er at ingen av de kandidater som har vært mest framme i diskusjonen har de egenskaper som skal til for å tenne ny gnist i partiets stadig synkende medlemsskare.

De kan være dyktige nok i sakspolitikk , men savner alle som en den karisma som skal til for å gjenreise et skadeskutt parti som gjennom etterkrigshistorien i tur og orden er blitt ledet av markante politiske profiler som Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson og Göran Persson.

Traust og traust

I stedet ser det ut til at den heller trauste riksdagsrepresentanten Sven-Erik Österberg ligger best an til å ta over etter Mona Sahlin.

Han er sosialdemokratenes gruppeleder i Riksdagen og har en fortid som vise finansminister i Göran Perssons siste regjering som gikk av etter valgnederlaget i 2006.

Sven-Erik Österberg og Thomas Bodström

Sven-Erik Österberg (t.v.) kan bli redningen. Thomas Bodström (t.h.) var en antatt kronprins - men han flyttet til USA.

Foto: Ericson, Bertil / SCANPIX

Det er Österberg som nevnes av de fleste fylkespartiene, fulgt av Mikael Damberg, tidligere leder av det sosialdemokratiske ungdomsforbundet og Thomas Östros, som er partiets talsmann i økonomiske spørsmål.

Ingen kvinner ser ut til å nå opp, selv om sosialdemokratenes leder i Stockholm, Veronica Palm og tidligere miljøvernminister Lena Sommestad har vært med i diskusjonen.

Sven-Erik Österberg er ingen karismatisk stjerne, men regnes i det minste som et trygt alternativ. Hvis han blir valgt, må Österberg med sine 55 år regnes som en overgangsfigur.

Men der «stryker» han på ett av de kravene valgkommisjonen har satt opp, nemlig at partiets neste leder må være forberedt på å stå i spissen for de svenske sosialdemokratene ikke bare under valget i 2014, men også ved seinere valg.

For øvrig har valgkommisjonen satt som krav at partierts nye leder skal makte å samle og utvikle partiorganisasjonen, være tydelig forankret i og ha ledererfaring fra partiet og ha en god evne til å kommunisere.

Derimot krever ikke kommisjonen at den nye partilederen trenger å sitte i Riksdagen.

Tilbake til fremtiden

Det paradoksale er at av alle tenkelige navn er det Göran Persson som scorer høyest i forhold til de fleste av de krav valgkommisjonen stiller.

Men at den 62 år gamle Persson skulle gå rundt og vurdere et politisk comeback virker mildt sagt usannsynlig.

Hans 11 år lange statsministerperiode endte med et braknederlag for den borgerlige alliansen i 2006. Siden har Persson ikke deltatt i politikk, men levd godt som bonde på sitt gods i Sörmland og som høyt gasjert foredragsholder og konsulent i næringslivet.

Som en svensk kommentator uttrykker det:

«Et politisk parti skal ha blikket framover, ellers overlever det ikke. Vemodige tilbakeblikk er sjelden konstruktive».

Lang vei til Rosenbad

Uansett hvem som blir ny leder for de svenske sosialdemokratene, står vedkommende foran en formidabel oppgave.

Partiets egen analyse av valgnederlaget i fjor høst slår fast at sosialdemokratene savnet en egen, tydelig samfunnsanalyse og en egen politisk dagsorden.

Dessuten blir det rød-grønne valgsamarbeidet med Miljøpartiet og Vänsterpartiet slaktet. Partiet hadde heller ikke noe vellykket strategi i kampen mot Sverigedemokratene, slår analysen fast.

De regjerende Moderatene, Sveriges Høyre, har forlengst etablert seg som Sveriges største parti.

Sosialdemokratenes nye leder - uansett hvem som måtte ende opp med vervet - må innse at veien tilbake til regjeringsmakt blir uhyre bratt og hard.

SISTE NYTT

Siste nytt