Erik Solheim innstilt som ny UNEP-sjef

FNs generalsekretær bekrefter at Erik Solheim er innstilt som ny sjef for FNs miljøprogram (UNEP). Nå vil Solheim sette miljø på toppen av den internasjonale dagsorden.

Erik Solheim leder nå OECDs utviklingskomite

Erik Solheim får toppjobb i FN. UNEPs hovedkontor ligger i Nairobi i Kenya.

Foto: Julien Daniel / OECD
CO₂ i atmosfæren
415 ppm
1,5-gradersmålet
+1,0°C
Les mer  om klima

Dagens Næringsliv skrev mandag at Erik Solheim sto igjen som den utvalgte etter intervjurunder med to til tre kandidater til toppjobben i FN. Nå bekrefter FN at generalsekretær Ban Ki-moon innstiller Solheim til jobben som sjef for FNs miljøprogram.

Nå skal medlemslandene velge om de vil følge innstillingen.

– Det er veldig hyggelig og morsomt. Jeg er ydmyk for oppgaven hvis det skulle gå sånn, sier Erik Solheim til NRK.

Ban Ki-moon og Erik Solheim i Polhavet

FNs generalsekretær Ban Ki-moon (t.h.) og daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møtte forskere på isen i Polhavet 1. september 2009. Ban Ki-moon dro til 81 grader nord for å oppdatere seg på det siste innen klimaforskningen, og se endringene i Arktis med egne øyne, før klimatoppmøtet i København.

Foto: Eivind Molde / NRK

– Betydelige miljøødeleggelser

Som FNs miljøsjef vil han gjøre sitt ytterste for at miljø står øverst på den internasjonale dagsorden.

– Vi lever i en verden med enorm økonomisk framgang, millioner av mennesker kommer ut av fattigdom, men vi har også betydelige miljøødeleggelser. Arter dør ut og økosystemer ødelegges. Klimaendringene er en trussel mot oss alle, sier Solheim.

Fra Paris til Kenya

Solheim var leder i Sosialistisk Venstreparti fra 1987 til 1997. Han ble utviklingsminister i Stoltenberg II-regjeringen i 2005 og miljøvernminister fra 2007. Han hadde vervene til 2012.

Nordmannen er i dag sjef for OECDs utviklingskomité, DAC, med sete i Paris. FNs miljøprogram har sitt hovedkontor i Nairobi i Kenya.

– Nesten alle løsningene ligger i grønne omstillinger i næringslivet. Politikere må ta ledelse og regulere markedet, men uten milliardinvesteringer fra næringslivet vil vi mislykkes. Å få næringslivet med blir en av hovedoppgavene hvis jeg skulle få denne jobben, sier Solheim.

SISTE NYTT

Siste meldinger