Hopp til innhold

Danmark først i Europa med å nekte syriske flyktninger videre opphold

Danske myndigheter mener Syrias hovedstad Damaskus er et sikkert område å vende tilbake til. Det møtes med hard kritikk fra FN og Amnesty International.

A Danish policeman plays with a migrant girl at the E45 freeway north of Padborg September 9, 2015.

Syriske flyktninger er ikke så velkomne som dette bildet fra 2015 kan tyde på. Da fikk en politimannen og ei jente fra Syria god kontakt langs landeveien nær Padborg.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Nylig fikk 94 syrere beskjed om at de ikke lenger får oppholdstillatelse i Danmark. Det er ventet at langt flere får samme beskjed i tida framover.

– Det er fortsatt borgerkrig mange steder i Syria, men det finnes deler av landet der situasjonen er annerledes, sier Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod (S) til avisa Politiken.

Danish Foreign Minister Jeppe Kofod

Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod

Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

Han sier danske myndighetene vurderer disse områdene som sikre. Ett av distriktene dette gjelder er Rif, der hovedstaden Damaskus ligger.

Bygge landet

Kofod sier at flyktninger som frivillig melder seg for å reise tilbake skal få økonomisk støtte, og de unngår dermed tvangsutsendelse.

Den summen flyktninger hittil har fått ved frivillig avreise har ligget mellom 100.000 og 200.000 danske kroner.

Den sosialdemokratiske regjeringens utenriksminister sier at syrerne som vender tilbake kan bidra til å gjenoppbygge landet.

Kofod tror at det etter hvert kan kan føre til at innbyggerne kan «velge bort» president Bashar al-Assad.

En gutt fra Syria er lykkelig over å ha nådd fram til Danmark. Bildet er tatt i september 2015 på Padborg jernbanestasjon.

En gutt fra Syria er lykkelig over å ha nådd fram til Danmark. Bildet er tatt i september 2015 på Padborg jernbanestasjon.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

FN tviler på at det er trygt

Planene om å frata syriske flyktninger sin midlertidige oppholdstillatelse møter motbør fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). De mener at områdene flyktningene skal returneres til ikke er sikre nok:

– Tilbakesendelse forutsetter at forholdene er vedvarende stabile. Det kan vi ikke se at de er noe sted i Syria, sier Elisabeth Haslund, talsperson for UNHCR i Danmark, til avisa Information.

Hun er bekymret over det hun mener er en klar endring i dansk flyktningpolitikk, nemlig at myndighetene oftere enn tidligere revurderer grunnlaget for den midlertidige oppholdstillatelsen flyktninger har fått.

Douma, in the eastern suburbs of Damascus

Folk passerer en kirkegård og ruiner i Douma, en forstad til Damaskus i mars i år.

Foto: OMAR SANADIKI / Reuters

Amnesty frykter krenkelser

Lignende innvendinger er kommet fra Amnesty International.

De har skrevet brev til danske myndigheter der de peker på at syrere som returneres til Damaskus-området kan risikere å bli utsatt for alvorlige krenkelser av sine menneskerettigheter.

Det meste av Syria er ødelagt etter ti års borgerkrig. Internt i landet er 6,6 millioner mennesker fordrevet, ifølge tall fra FN.

Nesten like mange har flyktet ut av landet. De fleste er i Tyrkia, men mange er flyktninger i europeiske land. Om lag 35.000 av dem bor i Danmark.

Der er trusselen om tvangsutsendelse ennå ikke reell. Danmark har foreløpig ingen avtale med myndighetene i Syria om dette.

Skal de syriske flyktningene dra fra Danmark nå, må myndigheter overbevise dem om å velge det selv.

Les alle NRKs artikler om flyktningstrømmen til Europa her.

SISTE NYTT

Siste nytt