NRK Meny
Normal

Flere land vurderer grensegjerder: – Løser ingenting

Både Kroatia og Slovenia vurderer nå å bygge gjerder for å stanse flyktningstrømmen. – Det forsinker, forskyver og forsterker problemene, sier Flyktninghjelpen.

En mann og et barn ved et tog i Kroatia

Flyktninger i Kroatia risikerer å møte flere hindringer på vegen til Vest-Europa. Slovenia vurderer nå både gjerder og soldater for å håndtere flyktningstrømmen.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Stadig flere land vurderer å stenge sine grenser for flyktningene. I helgen lukket Ungarn dem ute med et piggtrådgjerde ved Kroatia, etter også ha stengt adgangen fra Serbia.

Slovenia, som derfor er blitt et viktig transittland, vurderer nå også å bygge gjerder, melder nyhetsbyrået STA. Det samme gjør Kroatia, ifølge B92.

Men flere murer gjør bare situasjonen verre, mener flyktninghjelpen.

Slovenia vurderer nå å sette inn soldater for å kontrollere grensen og å sette opp gjerde. Grafikk.

Kartet viser flyktningrutene over Balkan og grensene som er stengt – eller vurderes steng.

Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

– Skynder seg av sted

– Ryktet om at dørene stenges bidrar til at flere syrere, afghanere, og irakere i Tyrkia spesielt, tenker at nå må jeg skyndte meg av sted i tilfelle dørene lukkes, sier seniorrådgiver Pål Nesse til NRK.

Han mener at samtalene den tyske forbundskansleren nylig hadde med Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan, bidro til å gi samme inntrykk.

– Det sendte signaler om at det kan være viktig å skynde seg av gårde for nå kan det stramme seg til, sier Nesse.

Laster Twitter-innhold

I går kom flere enn 8,000 flyktninger til det lille EU-landet Slovenia, som kun har to millioner innbyggere. Nærmere 2,000 flyktninger skal ha krysset grensen inn i landet til fots i natt.

I hele natt har det blitt avholdt et krisemøte og Slovenias parlament skal i dag ta stilling til om landets soldater skal bistå politiet i å håndtere flyktningstrømmen.

– Murene ble revet

Nesse mener at det er en særdeles dårlig løsning for Europa anno 2015 å bygge gjerder og å sette inn soldater mot mennesker på flukt.

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, mener Europa må løse flyktningkrisen på en humanitær måte, i stedet for å bygge murer og gjerder.

Foto: Flyktninghjelpen

– Vi er innforstått med at det kommer mange og vi er ikke like godt forberedt. Da trenger vi å styrke den humanitære innsatsen og samarbeidet om en felles utfordring der vi ikke må legge våre europeiske verdier til side, sier Nesse.

Han påpeker at folk har rett til å søke beskyttelse som flyktning.

– Europa ikke er et kontinent der vi skal bygge nye murer og gjerder. Disse rev vi for tjue år siden og vi bør ikke bygge dem opp igjen, sier Nesse.

Dessuten har flyktningene funnet nye veier for å komme seg rundt stengte grenser.

Militæret slipper noen flyktninger inn i Slovenia

– Rutene har jo vekslet etter hvert som den ene landegrensen etter den andre er blitt stengt for kortere eller lengre perioder. De finner veg der hvor det er en åpning, sier Nesse.

Han forklarer at Slovenia så langt har tatt inn svært få flyktninger og bør gjøre en innsats – mange av dem drar uansett videre.

– Man bare flytter, forsinker og forskyver problemet ved å stenge grenser og bygge gjerder, man løser det ikke, sier Nesse.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt