NRK Meny
Normal

Flere hundre i Madaya trenger akutthjelp

400 dødssyke mennesker må så raskt som mulig evakueres fra den beleirede syriske byen Madaya for å få medisinsk behandling, sier FN-utsendinger i landet.

Hjelp til Madaya

Barn og kvinner hadde kledd seg godt i kulda da de sto og ventet på hjelpesendingene med mat og medisiner.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Dalal Al-Halbouni i Madaya

Dalal Al-Halbouni vil ta med seg barna vekk fra Madaya.

Foto: Reuters

– Vi må vekk herfra. Jeg må gi barna mine mat og trenger lege. Vi har ikke penger til mat og jeg har ikke råd til ris som koster mer enn 2500 kroner per kilo. Mannen min er for syk til å gå, men jeg må ta meg av barna, så jeg har ikke noe valg, jeg må reise, sier Dalal Al-Halbouni til nyhetsbyrået Reuters.

De første hjelpesendingene med mat og medisiner kom inn til den syriske byen i går. Den syriske Røde Halvmåne sier 44 lastebiler kjørte inn i byen sent på ettermiddagen, mens 21 andre biler kom til de beleirede byene Fuaa og Kafraya.

Fikk ikke mat av soldatene

Barn og kvinner hadde kledd seg godt i kulda da de sto og ventet på bilene.

– Vi har ikke mat, ikke brød. Det er ikke vann her, ikke strøm, ingen varme. Barna våre gråter hele kvelden, og vi finner ikke noe de kan spise, fortalte 27 år gamle Ghaitha Assad til AFP.

En kvinne forteller at hun så en mann drepe katter og at han sa at det var kaninkjøtt da han ga det til familien sin.

– Noen rotet gjennom søppelbøtter, andre spiste gress. Vi spurte soldatene om mat, men de nektet å gi oss noe, sa hun.

Vil evakuere dødssyke

Hjelpesendinger til Madaya

44 lastebiler kjørte inn i Madaya sent på ettermiddagen i går, mens 21 andre biler kom til de beleirede byene Fuaa og Kafraya.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Befolkningen i den beleirede byen har ikke fått hjelp siden oktober, og siden 1. desember har 28 mennesker sultet i hjel på grunn av matmangel, ifølge Leger Uten Grenser.

FN-utsendinger i Syria sier at FN har bedt landets regjering om tillatelse til å fly 400 mennesker ut av byen så snart som mulig.

– De trenger akutt medisinsk evakuering, og det bes om tillatelse fra Syrias regjering til å hente disse menneskene ut, sier New Zealands FN-ambassadør Gerard van Bohemen.

Pawel Krzysiek, som er talsmann for Det internasjonale Røde Kors, sier operasjonen trolig kommer til å vare i noen dager.

– Vi ser mange mennesker langs veien. Noen smiler og vinker til oss, mens andre er for svake til det, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt