NRK Meny
Normal

Flere drept i Slavajnsk

Ukrainske soldater skal ha blitt tatt i bakhold av opprørere etter at Ukraina satte inn en storoffensiv i øst i Ukraina. Nå meldes det om at flere er drept i harde kamper i Slavjansk.

Ukrainsk soldat ved Slavjansk

Ukrainske spesialsoldater har satt inn en storoffensiv i Slavjansk.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

– Det har vært dødsfall, sier innenriksminister Arsen Avakov til reportere ved en kontrollpost som ligger omtrent seks kilometer fra der kampene pågår.

Nyhetsbyrået Reuters melder at minst to pansrede personellkjøretøy som tilhører opprørerne og flere prorussiske separatister har rømt fra de kraftige kampene, som pågår i utkanten av Slavjansk.

– Om morgenen ble et lag i antiterroroperasjonen tatt i bakhold av terrorgrupper. De bruker tunge våpen, siterer det russiske nyhetsbyrået Interfax Avakov på.

En journalist på stedet rapporterer om at ambulanser har kjørt bort minst åtte sårede soldater.

Sammenstøtene skjer i det ukrainske sikkerhetsstyrker har gjenopptatt sin såkalte antiterroraksjon i et forsøk på å drive de prorussiske separatistene fra offentlige bygninger de har okkupert.

Ifølge myndighetene i Kiev har fire ukrainske soldater mistet livet og 30 såret i dag.

Passivt politi

Også vest i landet meldes det om sammenstøt, og i går ettermiddag stod politiet og så på da mer enn 60 prorussiske aktivister som ble arrestert i forbindelse med blodbadet i Odessa ble sluppet fri.

En gruppe prorussiske separatister stormet hovedkvarteret til politiet i sørvestlige byen Odessa og satt fri mange av sine meningsfrender som ble arrestert i forbindelse med stormingen av fagforeningsbygget før helgen.

Politiet kan ha sympatier

Øyenvitner i den forteller om hvordan rader med politi væpnet med køller og skjold forholdt seg helt rolig da separatistene tok seg inn i politibygget.

Ifølge lokalt politi ble i alt 67 mennesker satt fri i aksjonen.

– Politiet gjorde ingenting, sier Maksim til den britiske avisen, The Guardian.

– Det eneste de gjorde var å påse at separatistene ikke tok med seg våpen ut av bygget.

Fra Kiev har det kommet kritiske røster mot politiet i Odessa som mener de utviser en farlig passiv holdning overfor de prorussiske gruppene i Svartehavsbyen.

– Det kan se ut som om politiet har sympatier med dem som slipper ut, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll til NRK.

Brant inne

Bakgrunnen for aksjonen er at 42 mennesker brant inne da Kiev-vennlige demonstranter satt fyr på et fagforeningsbygg som prorussiske separatister hadde tatt kontroll over i byen på fredag.

Flesteparten av de omkomne ble tatt av røyken, mens noen døde etter at de hoppet fra bygningens vinduer.

I etterkant har Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk kritisert sikkerhetsstyrkene i byen for ikke å ha gjort nok for å roe gemyttene og situasjonen i forkant av brannen.

Det ble ropt «Odessa er russisk» og «helter, helter» da de 67 ble sluppet fri i dag.

– Dette er nok ikke tilfeldig. For ved demonstrere i andre byer så gjør de prorussiske separatistene de vanskeligere for den Ukrainske antiterrorkampanjen, som de kaller den. De må nå spre offensiven sin på flere byer noe som vanskeliggjør aksjonen, sier Bukkvoll.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt