Fargesprakende valgkampavslutning

Taiwan: Valgkampen i Taiwan er i ferd med å avsluttes, kvelden før det svært spennende presidentvalget som kan få storpolitisk innflytelse på forholdet mellom USA og Kina i minst fire år framover.

Valgkampavslutning i Taiwan

Valgkampavslutningen i Taiwan er fargesprakende.

Foto: Anders Magnus / NRK

Anders Magnus
Foto: NRK

Både sittende president Ma Ying-jeou og opposisjonskandidaten Tsai Ing-wen fra Demokratisk Framskrittsparti holder store, utendørs valgmøter med tusenvis av entusiastiske tilhengere.

Valgkamp i Taiwan

Katty Ling støtter den sittende presidenten Ma, og håper på et nærmere forhold til Kina.

Foto: Anders Magnus / NRK
Tsai Ing-wen

Opposisjonskandidat Tsai Ing-wen appellerer til de mindre velstående.

Foto: PATRICK LIN / Afp
Ma Ying-jeou

President Ma Ying-jeou vil ha nærmere samarbeid med Kina.

Foto: STRINGER/TAIWAN / Reuters

De vaier med flagg og ballonger for å styrke moralen og øke valgdeltakelsen blant velgerfolket som nå sitter hjemme og ser på disse tv-sendte showene.

Katty Ling støtter president Ma. Hun sier til NRK at hun er glad om presidenten blir gjenvalgt, og at han vil bringe Taiwan nærmere Kina.

-I Kina bor det jo 1,3 milliarder mennesker. Vi kan tjene masse penger, tror hun

Opposisjonen inntar stadion

Mens president Ma Ying-jeou holder sitt valgmøte i gaten like ved presidentpalasset, har opposisjonen valg et helt stadion i en av forstedene til hovedstaden Taiwan for sin valgkampavslutning.

Hit kommer opposisjonsleder Tsai Ing-Wen på en slags catwalk fram mot scenen, mens musikken dundrer og jubelen runger – som om det skulle være reneste amerikanske valgkampen. Men damen selv er svært så folkelig, og stiller i en enkel svart jakke og olabukse.

Appellerer til de fattige

Opposisjonens presidentkandidat appellerer særlig til dem som ikke har fått så stor del i den økonmiske framgangen i Taiwan de siste tiårene.

- Vi er fattige, og dagens regjering har ikke gitt oss særlig mye, sier Wu Shih-gui, en eldre kvinne som har kommet til stadion for å se sin heltinne.

Kina-skespsisen er også tydelig i opposisjonsleiren.

- Hvis dagens president får fortsette, så vil Taiwan forsvinne. Så han må ikke bli valgt, mener hun.

Denne frykten er nok overdrevet, men de antikinesiske strømningene er sterke i Taiwans befolkning. Følelsen av at Kina kan komme til å bli for mektig overfor Taiwan kan komme til å avgjøre presidentvalget i morgen.


SISTE NYTT

Siste nytt