Blir «Danmarks Gro» - 30 år etter

Sosialdemokratenes leder Helle Thorning-Schmidt blir historisk i Danmark, over 30 år etter at Norge fikk Gro Harlem Brundtland som sin første kvinnelig regjeringssjef.

Helle Thorning-Schmidt

Danmark og resten av de nordiske landene har ikke vært noen foregangsland når det gjelder kvinnelige regjeringsledere. Helle Thorning-Schmidt er den 53. i rekken på verdensbasis.

Foto: FABIAN BIMMER / Reuters

Gro Harlem Brundtland - statsminister

Gro Harlem Brundtland ble Norges første statsminister i 1981 og hadde vervet i tre perioder. Hun var også Arbeiderpartiets første kvinnelige leder.

Foto: NRK

Norden har hatt fire kvinnelige regjeringssjefer tidligere. Norge huskes for Gro Harlem Brundtland, men også Finland har hatt to kvinnelige statsministre og Island styrer i dag av Jóhanna Sigurdardóttir.

Når Thorning-Schmidt overtar statsministerposten i Danmark, er Sverige alene igjen i Norden om aldri å ha sluppet en kvinne til som regjeringssjef.

– En moderne leder

Både Norges statsminister og utenriksminister omtaler Helle Thorning-Schmidt som «historisk»

– Jeg ser fram til å samarbeide enda tettere med deg og er glad for at Norden får en ny sosialdemokratisk ledet regjering, lyder Jens Stoltenbergs videre hilsen til de danske Socialdemokraternes leder i en kommentar på Facebook.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gleder seg også over at Danmark får en sosialdemokratisk regjering etter ti år med borgerlig styre. Han har stor tro på Danmarks nye regjeringssjef.

– Thorning-Schmidt er en meget dyktig leder slik jeg har lært meg å kjenne henne. Hun er en moderne leder som har vært flink til å samle eget parti. Jeg tror hun er veldig godt foreberedt på jobben, sier Støre til NRK.

Helle Thorning-Schmidt og Jens Stoltenberg

Helle Thorning-Schmidt og Jens Stoltenberg vil bli nære samarbeidspartnere i tiden som kommer.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I bresjen for likestilling

Selv om Danmark på mange områder har vært regnet som et foregangsland innen likestilling, blir både de og de øvrige nordiske land for sinker å regne når det kommer til kvinnelige regjeringssjefer sammelignet med land i resten av verden.

Helle Thorning-Schmidt er den 53. i rekken og er ettertrykkelig slått av kvinner på alle kontinenter.

Verdens første kvinnelige regjeringssjef tiltrådte i 1960, da Sirimavo Bandaranaike ble valgt til statsminister i Ceylon, dagens Sri Lanka.

Sirimavo fikk status som landsmoder og styrte landet i tre perioder, først fra 1960 til 65, deretter i årene 1970 til 77 og til slutt fra 1994 til sin død i 2000.

Senegal, Moldova og Sør-Korea

Nina Bang ble verdens første kvinnelige minister

Danske Nina Bang ble verdens første kvinnelige minister i 1924.

Foto: NORDFOTO / SCANPIX

Også land som Senegal, Rwanda, Burundi, Mosambik, Bangladesh, Sør-Korea, Haiti, Jamaica, Ukraina, Litauen, Moldova og Kroatia har hatt kvinnelige statsministre, og de fleste nikker gjenkjennende til navn som Indira Gandhi (India), Golda Meir (Israel), Margaret Thatcher (Storbritannia) og Benazir Bhutto (Pakistan).

Selv om danskene havner langt nede på listen over kvinnelige statsministre, topper de en annen liste:

Danmark var det første landet som fikk en kvinnelig statsråd, noe som skjedde i 1924 da statsminister Thorvald Stauning ga Nina Bang posten som undervisningsminister.


SISTE NYTT

Siste nytt