NRK Meny
Normal

Fant smuglertunnel under California

Amerikanske og mexicanske myndigheter har avdekket en enorm underjordisk tunnel mellom to lagerbygninger i California og Tijuana i Mexico.

Narkobeslag i Tijuana, Mexico

Mexicanske soldater vokter deler av beslaget i Tijuana.

Foto: Guillermo Arias / Ap

Tunnelen er over 500 meter lang, og er utstyrt med både håndgelender, ventilasjon og belysning, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den ble avdekket tirsdag etter at politiet slo til mot lagerbygningen i Otay Mesa i San Diego, som ble overvåket på grunn av mistenkelig aktivitet.

Akjsonen ble igangsatt etter en lastebil kjørte avgårde fra lageret med ti tonn marihuana i lasten. Agenter fra den amerikanske spesialstyrken fulgte etter, og stanset lastebilen ved en grensekontroll i Sør-California.

Eierne av lagerbygningene er under etterforskning, og sjåførene av lastebilen, en amerikansk mann og hans mexicanske kone, er arrestert.

– Dette var ikke noe mor-og-far-opplegg, eller i dette tilfellet et mann-og-kone-opplegg. Dette er helt klart organisert kriminalitet. Dette var kartellene, sier tolldirektør John Morton ifølge CNN.

Ytterligere 16 tonn hadde blitt fraktet gjennom tunnelen, og på den andre siden fant mexicanske myndigheter fem tonn marihuana.

Lastebilen som smuglet marihuana fra Mexico

Denne lastebilen ble stanset med ti tonn marihuana i lasten.

Foto: Lenny Ignelzi / Ap

– Vi tok dem på fersken

Narkotikakartellene som organiserer smuglingen mellom de to landene har fått stadig større makt nord i Mexico, og narkorelatert vold har stått for over 30.000 drap siden 2006, da president Felipe Calderon startet krigen mot de kriminelle bandene.

Les: Over 100 drept på en uke
Les: 15 drept i massakre i vaskehall

Les: Blodig narkokrig ryster Mexico

– Dette er ikke en god dag for kartellene. Nå kan de ikke frakte denne mengden narkotika uten å grave en 500 meter lang tunnel, noe som har slått tilbake på dem, sier Morton.

Myndighetene har ikke klart å finne ut hvem som står bak tunnelen, men anslår at den har vært i bruk i rundt en måned.

Ifølge Morton er det uvanlig at politiet avdekker en slik tunnel mens den fortsatt er i bruk.

– Vi tok dem på fersken. Vanligvis er slike tunneler forlatte når vi finner dem, sier Morton.

John Morton inspiserer marihuanabeslaget

John Morton inspiserer beslaget i San Diego.

Foto: POOL / Reuters

Populær strekning

De siste fire årene har rundt 75 liknende tunneler mellom de to landene blitt avdekket, de fleste av dem i California og Arizona.

Les også: Oppdaget hemmelig tunnel fra bolighus

Beslaget er ett av de største på grensa mellom California og Mexico, men blekner mot beslaget i Tijuana i forrige måned, der mexicanske myndigheter fant 105 tonn marihuana.

Beslaget var Mexicos største noensinne, og var verdt over 340 millioner dollar.

Grensebyen Tijuana er knutepunktet for narkotikasmuglingen mellom de to landene, og den lengste tunnelen mellom Mexico og USA som er oppdaget gikk også mellom Tijuana og San Diego.

Denne tunnelen ble oppdaget i 2006 , og var hele 730 meter lang.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt