Hopp til innhold

USAs største fagforening vil nekte Norwegian å fly til og fra USA

WASHINGTON/OSLO (NRK): USAs største fagforening, AFL-CIO, vil nekte Norwegian å fly til USA. Det amerikanske transportdepartementet har uttrykt bekymring av praksisen til det norske flyselskapet.

USAs svar på LO vil nekte Norwegian å fly til og fra USA.

Se video:

Det norske selskapets søknad om fornyet lisens var tema på et møte mellom EU og USA i Den felles komiteen for flytransport i Washington DC onsdag.

AFL-CIOs er USAs svar på LO, og presidenten for forbundet som organiserer arbeidere innen transport og handel er ikke i tvil: Norwegian bør nektes lisens.

– De shopper etter billig arbeidskraft

– Vi mener Norwgians forretningsmodell bør avvises. Det går ut på å shoppe verden rundt etter billigst mulig arbeidskraft for å fortrenge arbeidstagere i USA, sier Eward Wytkind, som er president i transport og handelsarbeidforbundet.

Han mener det norske flyselskapet vil undergrave arbeidstakere både i USA og Norge ved å unngå fagforeninger.

– Piloter og annen besetning vil være basert i Thailand. Singapores arbeidslover skal gjelde for dem og så skal de leies inn med individuelle kontrakter.

Den mektige fagforeningslederen mener Norwegian på den måten får ansatte som koster rundt halvparten av det amerikanske ansatte gjør.

Gjennomsnittslønna for thailandske kabinansatte var i september i fjor 9800 kkroner måneden, inkludert diett. Det viser beregninger NRK har gjort, basert på tall fra Norwegian. Også norske fagforeninger har reagert på praksisen og mener den ligner på sosial dumping.

– De er redde for konkurranse

I en kommentar sier Norwegians talskvinne Anne-Sissel Skånvik at «Norwegian betaler thailandsk lønn i Thailand, i USA vil vi betale amerikansk lønn, når vi etter hvert leier inn personale der».

Fire av de største amerikanske flyselskapene og USAs pilotforening er enige i at Norwegian bør nektes lisens i USA. Norwegian mener de er redde for konkurransen og at dette handler om billettprisen over Atlanteren.

Det amerikanske transportdepartementet har uttrykt bekymring og har bedt EU om mer informasjon om Norwegians praksis.

Norge var representert på møtet ved avdelingsdirektør Øyvind Ek i Samferdselsdepartementet, men han har ikke hatt fullmakt til å uttale seg om hva som er blitt sagt.

Dersom Norwegian ikke får lisens til å fly i USA, må selskapet enten avslutte flyvningene til og fra USA, eller bruke flygere og kabinpersonale som har bedre lønns- og arbeidsvilkår enn tilfellet er i dag.

Neste møte i den felles komiteen er i juni.

Det amerikanske transportdepartementet har uttrykt bekymring og bedt EU om mer informasjon når det gjelder Norwegians praksis, forteller NRKs korrespondent Gro Holm.

Se Gro Holm rapportere om kveldens møte:

SISTE NYTT

Siste nytt