Hopp til innhold

EU-vennlige kan danne regjering

Til tross for at nasjonalistene ble det største parti i gårsdagens valg i Serbia, kan de EU-vennlige partiene danne regjering hvis de finner sammen.

Valg i Serbia
Foto: IVAN MILUTINOVIC / REUTERS

- Serbia går i retning Europa, men i lavt tempo, sier Norges ambassadør til Serbia, Håkon Blankenborg.

Det ytterliggående nasjonalistpartiet SRS sa sent i går at det vant valget, men erkjente at det trolig ikke kommer til å danne regjering.

- Vi vant som vi forventet, sa leder for SRS Tomislav Nikolic sent søndag kveld.

Fåreløpige tall fra valgobservatørgruppen Cesid viser at de demokratiske partiene samlet vil få rundt 47 prosent av stemmene, mens den nasjonalistiske blokken vil få rundt 35 prosent. SRS alene ligger an til å få 28,7 prosent av stemmene, og det demokratiske partiet 22,9 prosent.

– Viktig signal

 

Tomislav Nikolic
Foto: NIKOLA SOLIC / REUTERS

Serbias president Boris Tadic sier valget var et gjennombrudd for de EU-vennlige partiene, og han tar til orde for at det dannes en samlingsregjering så raskt som mulig.

– Partier med et Europa-vennlig standpunkt fikk flertall og det er et viktig signal som Serbia sender til Europa og til verden, sa Tadic, som leder Det demokratiske partiet DS. Partiet fikk 22,9 prosent av stemmene, ifølge de uoffisielle målingene.

Det er ventet at Tadics parti danner regjering med statsminister Vojislav Kostunicas parti DSS og det mindre reformpartiet G17+.

EU diskuterer

Nasjonalistlederen Nikolic erkjenner at hans parti trolig ikke er i posisjon til å danne regjering. Han har tidligere sagt at han ikke kommer til å gå i regjering med noen av sine hovedmotstandere og har samtidig advart om at de vil oppgi Serbias suverenitet over Kosovo.

Kosovo-provinsen blir nå styrt av en FN-administrasjon som bygger på Sikkerhetsrådets resolusjon 1244 fra 1999. Kosovoalbanerne krever full uavhengighet, noe Serbia avviser.

Valgdeltakelsen søndag var på rundt 62 prosent. Foreløpige offisielle resultater ventes å foreligge mandag, mens de endelige resultatene skal være klare torsdag 25. januar.

SISTE NYTT

Siste nytt