EU truer Burma

EU-parlamentet truet i dag med å stille Burmas militære ledere for Den internasjonale straffedomstolen i Haag, dersom de ikke åpner opp for internasjonal hjelp.

Røde Kors-arbeidere i Irrawaddy-deltaet

Røde Kors-arbeidere i Irrawaddy-deltaet.

Foto: HO / REUTERS

Resolusjonen ble vedtatt med 524 mot 3 stemmer, og EU-parlamentet oppfordrer også EUs medlemsland til å legge press på Sikkerhetsrådet for å få innledet en etterforskning.

EU-parlamentet mener militærjuntaens reaksjon på syklonkatastrofen har vært uakseptabelt treg, og anklager generalene for å være mer opptatt av makt enn å hjelpe ofrene.

Første FN-helikopter til Burma

Det første FN-helikopteret med mat og nødhjelp til syklonofrene, landet i Burma i dag. Ytterligere ni helikoptre som er innleid av Verdens matvareprogram (WFP) er på vei.

Nett-TV: FN-hjelp når frem til Burma

Helikoptrene skal brukes til å bringe nødhjelp ut til de isolerte områdene av Irrawaddy-deltaet, der folk ennå ikke har fått hjelp etter syklonen Nargis, som rammet landet for snart tre uker siden.

- Dette er gode nyheter. Vi har flåter, båter, lastebiler og helikoptre i Rangoon. Vi er trygge på at vi vil klare å få ut det vi har, sier WFPs talsmann Marcus Prior.

Prior sier WFP har planer om å kjøpe 10.000 tonn ris til syklonofrene så fort de får tillatelse av myndighetene.

Ifølge FNs beregninger har bare 25 prosent av syklonofrene fått den hjelpen de trenger.

Møter juntalederen

FNs generalsekretær Ban Ki-moon møtte i dag Burmas statsminister Thein Sein i Rangoon.

Ban skal være med på en helikoptertur over Irrawaddy-deltaet i løpet av dagen, og skal også møte militærjuntaens leder Than Shwe i et forsøk på å få tillatelse til å sende flere hjelpemannskaper.

Burma har tidligere gitt amerikanske helikoptre tillatelse til å fly forsyninger inn i landet, men nekter fortsatt å ta imot fem amerikanske og franske skip som ligger klare utenfor kysten.

Skipene har ventet siden 13. mai, og har med seg rundt 1000 marinesoldater, 14 helikoptre, medisinsk utstyr, samt flere tusen liter rent vann.

- Skipene venter bare på tillatelse. Det er vanskelig å si hvor lenge de blir der, sier Michael Turner, talsmann for den amerikanske ambassaden i Bangkok.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt