EU kombinerer sanksjoner og dialog

EU inviterer Iran til dialog. Samtidig planlegger unionen omfattende sanksjoner mot landet.

Catherine Ashton

EUs utenrikssjef Catherine Ashton har sendt brev til Irans sjefsforhandler i atomspørsmål, Saeed Jalili, og invitert til dialog.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

EUs utenrikssjef Catherine Ashton har skrevet et brev til Irans sjefsforhandler i atomspørsmål, Saeed Jalili. Her inviterer hun ham til dialog om landets mye omtalte og utskjelte atomprogram.

Brevet kommer samtidig med EUs planlagte sanksjoner mot Teheran, som skal være enda mer omfattende enn sanksjonene som ble vedtatt i FN nylig.

Sanksjoner og dialog

EU vil sannsynligvis gå enda lengre enn FN for å bekjempe Irans atomvåpenindustri, særlig vil dette gå utover landets oljesektor. Unionen vil samtidig prøve å beholde dialogen med iranske myndigheter.

– Jeg har skrevet til mr. Jalili, og invitert ham til å møte meg for å diskutere atomvåpenspørsmål og for å fortsette tosporstilnærminga, sier hun til nyhetsbyrået AFP, og viser til at EU vil gå inn i dialog med iranske myndigheter samtidig som de innfører sanksjoner mot landet.

EUs sanksjoner vil blant annet ramme Irans oljeindustri, med forbud mot nye investeringer, overføringer av teknologi, utstyr og tjester.

EUs ministre er i dag samla for å bli enige om hvilke konkrete områder sanksjonene skal ramme, slik at de kan godkjennes i Brussel førstkommende torsdag. Detaljene vil bli bestemt i juli.

FN vedtok nye sanksjoner

Forrige onsdag vedtok FN å utvide de økonomiske og militære sanksjonene mot Iran. De nye sanksjonene innebærer forbud mot handel av tunge våpen. I tillegg åpner de for strengere inspeksjoner av iranske skip for å hindre at skipene frakter ulovlige gjenstander som kan brukes til atomvåpen.

Det ble også vedtatt å utvide svartelista over iranske enkeltpersoner, selskaper og organisasjoner. Rundt 40 personer og firmaer vil bli ramma av de nye sanksjonene, storparten av disse er iranske banker.

Iranske myndigheter har reagert på sanksjonene, og hevder at de ikke hører hjemme noen steder. I en tale i Shanghai forrige fredag sammenlikna president Mahmoud Ahmadinejad Sikkerhetsrådet med et diktatur.

– Sikkerhetsrådet er et redskap for diktatur, et redskap i hendene på USA, sa han blant annet.

SISTE NYTT

Siste nytt