Terje Knutsen, førsteamanuensis ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.
Foto: UiBFor Ukraina sliter ikke bare med store interne motsetninger. Statskassen er også bunnskrapt.
– Ukraina er på grensen til konkurs, noe som ytterligere vil forverre situasjonen, sier Terje Knutsen, førsteamanuensis ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.
- Les også:
Russiske utbetalinger frosset
Ikke bare har Ukraina en enorm gjeld å betale tilbake. De løpende energiregningene er også høye. Og om få uker øker Russland prisen på gassen Ukraina kjøper fra det gigantiske nabolandet.
– I desember lovet Russland 15 milliarder dollar i lån. Tre milliarder ble innfridd i januar ved kjøp av ukrainske statsobligasjoner. Russland har nå på ny frosset disse utbetalingene, forklarer Knutsen overfor NRK.no.
Han legger til:
– Ukraina trenger sårt økonomisk hjelp.
Nå kan det se ut som om EU er villig til å stille opp, for ikke å la Russland bruke den prekære finansielle situasjonen som et pressmiddel.
Unionen er klar til å gi 11 milliarder euro de neste to årene, i form av lån, bistand og bidrag fra Den europeiske investeringsbanken.
Artikkelen fortsetter under bildet ...
EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso lover et beløp tilsvarende 90 milliarder norske kroner i hjelp til Ukraina.
Foto: YVES HERMAN / Reuters– Det haster
– EUs førsteprioritet er å bidra til en fredelig løsning på den pågående krisen, i overensstemmelse med folkeretten. Parallelt må det internasjonale samfunnet mobilisere for å hjelpe Ukraina med å stabilisere landets økonomiske situasjon. EU-kommisjonen har i dag foreslått en pakke som skal hjelpe en inkluderende og reformorientert regjering med å bygge en stabil og blomstrende framtid for Ukraina, sier kommisjonspresident José Manuel Barroso
Han poengterer at det haster.
Ifølge nyhetsbyrået DPA, som siteres av NTB, kan 610 millioner euro i lån bli gjort tilgjengelig for Ukraina i løpet av et par uker, i tillegg til at bistand på omtrent det samme beløpet kan gis «meget raskt».
I tillegg til nyheten fra Brussel, kunngjorde Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i ettermiddag at Berlin er villig til å stille opp for Ukraina i den krevende fasen landet er i.
– Den tyske regjeringen vil gjøre alt vi kan for å løse denne krisen uten ytterligere opptrapping. Vi er klare også til å yte økonomisk hjelp, sier Schäuble ifølge Reuters.
- Les også:
– Taktisk grep
Russland og president Putin har frosset utbetalinger til sin konkurstruede nabo. Nå stiller EU opp.
Foto: RIA Novosti / ReutersTerje Knutsen mener EU tar viktige grep – blant annet for å hindre russisk utpresning.
– EU kan ikke matche summen Russland opprinnelig ville varte opp med, men gir i alle fall en del penger nå for å holde Ukraina flytende. Det er en taktisk handling, men også en ærlig hjelp i en situasjon der Russland har slått hånden av Ukraina, sier Knutsen, som tror at også Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) på noe lengre sikt vil kunne komme på banen.
Politikkforskeren tror nyheten fra Brussel mottas med begeistring i Kiev.
– Dette setter nok også den jevne ukrainer pris på, kommenterer han.
- Les også: