NRK Meny
Normal

Socialdemokraterna har fortsatt tillit til Juholt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Håkan Juholt blir sittende som partileder for Socialdemokraterna i Sverige, opplyser partiet etter et langt krisemøte fredag.

– Et samlet sentralstyre står bak ham, sier sentralstyremedlem Sven-Erik Österberg etter det over seks timer lange møtet til svenske Aftonbladet.

Österberg sa at situasjonen var vanskelig, og at det hadde vært lange og tunge samtaler.

– Det er en veldig besværlig situasjon, sier han, men gjør det klart at partilederen er rede til å fortsette, og at ledelsen støtter ham i hans arbeid.

– Jeg er lei meg

Svensk politi innledet for få dager siden en etterforskning av Juholt i forbindelse med at han er mistenkt for å ha mottatt for mye bostøtte fra Riksdagen. Han var også anmeldt for å ha fått dekket bruk av leiebil og sin egen bil samtidig.

Fredag ettermiddag opplyste den svenske påtalemyndigheten at etterforskningen av Juholt er stanset, og at saken er henlagt.

Juholt ba likevel sine partifeller om unnskyldning på pressekonferansen etter møtet fredag.

– Jeg er lei meg for at jeg har skuffet så mange. Jeg ber alle som føler at jeg har sveket dem om unnskyldning, sa han.

Som ventet

Før han gikk inn til krisemøtet stod partilederen fast ved at han ikke kom til å trekke seg, og bedyret at han hadde en plan.

– Nå skal jeg forteller om mine fremtidsplaner for partiet, sa Juholt til SVT .

Møtet fredag ble ansett som et skjebnemøte for partilederen, men det var ikke ventet at partiets innerste maktelite vil oppfordre Juholt til å gå av. Det mest sannsynlige utfallet var at de ville avvente konklusjonene i den innledende etterforskningen.

Lot Riksdagen betale husleien

Juholt var mistenkt for å ha brukt offentlige penger til å dekke private regninger. Mandag kunngjorde påtalemyndigheten at det er startet innledende etterforskning. Saken håndteres av Riksenheten for politisaker, som også behandler saker som medlemmer av nasjonalforsamlingen mistenkes for.

Juholt står i folkeregisteret i Oskarshamn, men bor mesteparten av tiden med sin samboer Åsa Lindgren i en leilighet på 100 kvadratmeter i Västertorp i Stockholm.

I forrige uke avslørte Aftonbladet at Juholt har latt Riksdagen stå for hele husleien, til tross for at leiligheten eies av samboeren og han derfor bare skulle blitt kompensert for halvparten av boligutgiftene.

– Situasjonen er alvorlig

– Det har vært en kraftig storm de siste dagene. Det har vært mange rykter og spekulasjoner og jeg forstår dem som mener jeg burde trekke meg, sa Julholt, som selv var overbevist om at etterforskningen kommer til å vise at han ikke har gjort noe ulovlig.

– Når røyken har lagt seg vil vi får svar på hva som er rett og hva som er galt.

Flere i Socialdemokraterna har ytret et ønske om at Juholt, som overtok som partileder etter Mona Sahlin i mars i år, bør trekke seg, men foreløpig har han fått støtte fra partiledelsen.

– Jeg har full tillit til Håkan Juholt som partileder, sier partiets økonomiske talsmann, Tommy Waidelic til SVT.

Men flere som gikk inn i møtet i Stockholm i dag ga uttrykk for at partiet nå befinner seg i en aldri så liten krise.

– Situasjonene partiet befinner seg i er veldig alvorlig, sa nestleder Leif Pagrotsky.

Hvis Juholt omsider går av som følge av denne saken, vil han være den partilederen i Sverige som har sittet kortest. Hans forgjenger i Socialdemokraterna, Mona Salhin, satt i fire år. Noe som til nå er det korteste noen leder hadde sittet i partiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt