Endelig valgresultat klart i Sudan

Det endelige resultatet fra folkeavstemninga i Sør-Sudan er offentliggjort. 98,83 prosent stemte ja til å opprette en egen stat i Sør-Sudan.

Endelig resultat i Sudan

Sudans president Omar Al Bashir og guvernør i Sør-Sudan Salva Kiir mottok det endelig valgresultatet mandag.

Foto: Stringer / Reuters

Hele 98,83 prosent av personene som stemte i starten av januar, vil at Sør-Sudan skal løsrive seg fra Nord-Sudan. Det viser det endelige valgresultatet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sør og nord til stede

Resultatet, som har vært kjent lenge, ble formelt presentert under en seremoni i Khartoum i dag, der både president Bashir og lederen i sør, Salva Kiir, var til stede.

Den sudanske presidenten, Omar Al Bashir, sier han aksepterer resultatet, og sier at det er viktig å utvikle et godt forhold mellom de to landene.

– Det endelige resultatet av folkeavstemningen er klart og det er for løsrivelse. I dag vil vi for hele verden annonsere vår aksept og respekt for valget til folket i sør, sa han i en tale til sine tilhengere i Khartoum mandag.

Må bli enige om landegrensene

Før Sør-Sudan kan bli en egen stat, må de to landene bli enige om hvor grensa skal gå og hvorda oljeinntektene skal fordeles.

Sør-Sudan vil bli erklært som egen stat 9. juli i år.

– Historisk avstemning

Både USA og EU hyller folkeavstemningen som historisk.

– Dette er et historisk øyeblikk for Sudan, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton, ifølge NTB.

Hun legger til at EU ser fram til å utvikle et nært og langsiktig samarbeid med Sør-Sudan.

USAs utenriksminister Hillary Clinton gratulerer Sør-Sudan med en fredelig og ordentlig gjennomført avstemning, men ber samtidig om at partene kommer fort fram til en avtale om betingelsene som skal gjelde når nord og sør skiller lag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt